Džonson i Erdogan žele sastanak sa još dva lidera

Autor:

Britanski premijer Boris Džonson i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan žele da se sastanu s liderima Njemačke i Francuske.

Džonson i Erdogan žele sastanak sa još dva lidera Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Oni žele da razgovaraju o turskoj vojnoj operaciji protiv Kurda na sjeveru Sirije, saopštio je danas Dauning strit.

U saopštenju Džonsonovog kabineta navodi se da su se on i Erdogan "složili da traže priliku da se sastanu s predsjednikom Makronom i kancelarkom Merkel kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji, kao i o širim pitanjima, uključujući migracije i borbu protiv terorizma", prenosi AP.

Sporazum o primirju na severu Sirije kojem su posredovale SAD, Džonson je opisao kao "korak u pravom smjeru", ali je naveo da "ostaje velika zabrinutost zbog turske vojne operacije na sjeveroistoku Sirije".

Turska je 9. oktobra počela operaciju "Izvor mira" da bi stvorila bezbjednu zonu duž svoje granice sa Sirijom, očišćenu od kurdskih boraca koje smatra teroristima i pretnjom po nacionalnu bezbijednost.

Prekid vatre je stupio na snagu u četvrtak uveče kako bi Kurdi mogli da se povuku sa sjeveroistoka Sirije i predviđeno je da traje do utorka. Međutim, kurdske i turske snage se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Kurdske snage su danas saopštile da su turska vojska i borci sirijske opozicije koje Ankara podržava nastavili ofanzivu protiv Kurda u prethodna 24 časa.

Tagovi:
Sve vijesti