Kurdski borci odlaze, Turci preuzeli kontrolu

Autor:

Konvoj sa ranjenim i borcima Sirijskih demokratskih snaga, većinom Kurda, napustio je u nedjelju grad Rasl al-Ajin na sjeveru Sirije, prenosi novinar Frans presa.

Kurdski borci odlaze, Turci preuzeli kontrolu Foto: TANJUG/AP PHOTO/EMRAH GUREL

Ovaj grad je pod turskom opsadom.

Konvoj od više od 50 vozila uključujući kombije i kola hitne pomoći napustio je gradsku bolnicu koja predstavlja demarkacionu liniju između zaraćenih strana. Iz bolnice se vidio plamen poslije odlaska konvoja.

Agencija Frans pres nije mogla da potvrdi zvanično sa kurdske strane da li je to potpuno povlačenje, ni da li se odvija u skladu sa primirjem koje je Vašington ispregovarao i koje je stupilo na snagu u četvrtak na sjeveroistoku Sirije.

Primirje između ostalog predviđa povlačenje Sirijskih demokratskih snaga iz tog grada koji je bio pod njihovom kontrolom.

Jedan kurdski zvaničnik je samo rekao da postoji plan povlačenja.

Konvoj sa desetinama boraca u vojnim uniformama prošao je pored položaja boraca koji su za Ankaru i koji su glasno slavili povlačenje svojih protivnika.

Turska je 9. oktobra krenula u vojnu operaciju protiv kurdskih snaga na sjeveru Sirije prije nego što je postignuto petodnevno primirje 17. oktobra u dogovur između Vašingtona i Ankare.

Tagovi:
Sve vijesti