Nastavili smo operacije protiv Islamske države

Autor:

Sirijske demokratske snage u kojoj se nalaze kurdski borci, saopštile su da su nastavile operacije protiv džihadista Islamske države na istoku Sirije.

Nastavili smo operacije protiv Islamske države Foto: Tanjug/AP Photo/Lefteris Pitarakis

Na istoku Sirije sarađuju sa međunarodnom koalicijom koju predvode SAD.

"Ponovo smo pokrenuli vojne operacije protiv ćelija Islamske države u Deir Ezoru. Naše snage sarađuju sa snagama koalicije", izjavio je Frans presu komandant kurdskih snaga Mazlum Abdi.

Abdi je dodao da je prisustvo američkih snaga važno za uravnoteženost snaga u Siriji.

"Želimo da Amerikanci imaju određenju ulogu u Siriji, kako Rusi ili neko drugi ne bi imali monopol na terenu. U našem je interesu da američke snage ostanu kako bi bila postignuta ravnoteža", rekao je Abdi.

Turska je pre postigla dogovor sa SAD da zaustavi ofanzivu na pet dana, kako bi snage koje predvode Kurdi mogle da se povuku, javlja Rojters.

Turska je 9. oktobra, dva dana nakon odluke predsjednika SAD Donalda Trampa o povlačenju američkih trupa, pokrenula operaciju "Izvor mira" na sjeveru Sirije koja je počela vazdušnim napadima na kurdske snage.

Ankara je navela da je cilj operacije da se stvori "tampon zona" radi zaštite turske granice, u koju bi sirijske izbjeglice mogle da se vrate iz Turske, ali i da se sirijski Kurdi, koje Turska smatra teroristima, potisnu od granice izmeju dvije zemlje.

Tagovi:
Sve vijesti