Bivši lider Katalonije se predao Belgijancima

Autor:

Bivši lider Katalonije Karls Puđdemon, koji je bio u bekstvu u Belgiji, predao belgijskim vlastima, nakon što je Španija objavila za njim novu poternicu za hapšenje posle presude izrečene za njegovih 12 stranačkih kolega.

0
A- A A+
Foto: Guliver/David Ramos/Getty Images

  Puđdemon se, zajedno sa advokatima, dobrovoljno jutros pojavio pred belgijskim vlastima, posle čega je saopšteno da on odbija poternici i protivi se svom izručenju u Španiju.

Karls Puđdemon je sa određenim brojem saradnika pobegao u Belgiju u oktobru 2017. godine, pošto su dobili poziv za suđenje zbog secesionističkih težnji i održavanja referenduma o nezavisnosti koji je španska vlada proglasila nezakonitim.

Zbog presude Vrhovnog suda u Madridu, koji je bivše katalonske političare i aktiviste na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog njihove uloge u neuspelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine, u Barseloni su se dogodili nasilni protesti.

Bivši potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras osuđen je na 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih fondova radi organizovanja referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Sve vijesti