Kosovski ministar dobio poziv za HAG, biće ih još

Autor:

Kosovski ministar pravde u ostavci Abeljard Tahiri dobio je poziv Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu pred kojim bi trebalo da se pojavi krajem oktobra, preneo je danas portal Košev.

Kosovski ministar dobio poziv za HAG, biće ih još Foto: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ

Podsjeća se da je taj sud juče pozvao na razgovor i bivšeg poslanika Demokratske partije Kosova Fadilja Beku, koji je bio ljekar u vrijeme rata na Kosovu, kao i dva bivša pripadnika OVK, Fatmira Sopina i Sejdija Veseljina.

Specijalni sud za zločine OVK saslušao je, od novembra do danas, više stotina osoba.

Predsjednik udruženja veterana OVK Hisni Gucati upozorio je da se tokom oktobra i novembra očekuju prve optužnice za Specijalni sud u Hagu.

"Očekujemo vreliji oktobar i novembar, jer očekujemo da prve optužnice budu podignute ovog mjeseca. Naši izvori očekuju hapšenja tri ili četiri osobe", rekao je Gucati, navodeći da za sada nije poznat identitet tih osoba.

Do sada, sud od kojeg se očekuje da uskoro obznani i prve optužnice, ispitao je tridesetak bivših pripadnika OVK, uključujući i nekoliko ključnih komandanata poput Ramuša Haradinaja, Fatmira Ljimaja, Sokolja Bašotu, Naima Maljokua, Rustema Mustafu, Samija Ljuštakua, Sokolja Dobrunu, Hazifa Mehmetija, Safeta Šalju i Sabajdina Cenu.

Tagovi:
Sve vijesti