UN: Turska bi mogla da odgovara za ratne zločine

Autor:

Turska bi mogla da odgovara za ratne zločine zbog pogubljenja izvršenih u Siriji, upozorile su danas UN.

UN: Turska bi mogla da odgovara za ratne zločine Foto: YouTube/Screenshot/ The Polish Pirate

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je danas da su od početka turske ofanzive na severoistoku Sirije dokumentovane civilne žrtve uzrokovane udarima iz vazduha, kopnenim napadima i snajperskom vatrom.

AP podseća da su Turska i njihovi saveznici iz redova sirijskih pobunjenika pokrenuli ofanzivu na severoistoku Sirije navodeći da je cilj poraz kurdske milicije Jedinice narodne odbrane /JPG/ koje Ankara smatra teroristima.

Sirijske demokratske snage /SDF/ optužuju turske saveznike da su iz zasede na putu na severu Sirije ubili kurdskog političara Hevrina Kalafa, što pobunjenici negiraju.

Portparol Kancelarije UN za ljudska prava Rupert Kolvil rekao je da poseduju video-snimak na kojem se vidi pogubljenje tri kurdska zarobljenika a koje su izvršili pripadnici "Ahrar al Šarkija" koja je saveznik sa Turskom na auto-putu između Hasake i Mandžiba.

Prema njegovim rečima, UN su dobile izvještaje da su Kalafa na istom putu ubili pripadnici te organizacije.

"Turska bi mogla biti smatrana odgovornom kao država zbog kršenja koje vrše grupacije povezane sa njom. Ankara ima kontrolu nad ovim grupacijama ili operacijama tokom kojih su se ova kršenja desila", naglasio je Kolvil.

Tagovi:
Sve vijesti