Mornar poražen u Rigi: Loš šut i još lošije suđenje

Autor:

Mornar poražen na startu FIBA lige šampiona na gostovanju u Rigi, u meču koji je obilježio čudan kriterijum suđenja – 80:74.

Mornar poražen u Rigi: Loš šut i još lošije suđenje Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Barani su na 47 sekundi prije kraja imali 74:74 ali nakon toga nisu postigli ni koš, za razliku do domaćina koji je ubacio 6 i slavio.

Blago rečeno čudan kriterijum suđenja uveliko je uticao da Riga ostane u igri nakon prvog poluvremena duela sa Mornarom na startu glvne faze takmičenja u FIBA ligi šampiona.

Barani su od početka, uz par pauza, konstantno bili u vođstvu tokom prve četvrtine koje je u 8. minutu dostiglo, u ovoj fazi igre, rekordnih 5 poena (15:20). Domaćin je u samom finišu četvrtine stigao do izjednačenja ali je Pulen trojkom uz zvuk sirene vratio Baranima vođstvo.

U drugoj četvrtini gledana je rastrzanija igra na obje strane sa mnogo promašaja i spornih sudijskih odluka zbog koje Mornar nije uspio da na veliku pauzu ode sa više od 2 poena. U 14. minutu naš predstavnik u elitnom klupskom takmičenju FIBA “pobjegao” je na 9 poena razlike (23:32), ali se domaćin ponovo brzo vratio i do poluvremena prijetio preokretom.

Zbog tri lične greške (jedna tehnička), Nidam je tokom prvog poluvremena proveo tek 10 minuta na terenu što je “kompezovao” maksimalnom minutažom Džejkob Pulen.

Početak drugog poluvremena donio je preokret (48:45), nakon što su gosti do sredine treće dionice pogodili samo jedan koš (trojka Pulena). Seriju promašaja prekinuo je trojkom u 26. minutu Nidam ali je plej Mornara nakon toga dobio i 4. Ličnu grešku. Skandalozno suđenje spriječilo je našeg predstavnika da se u finišu ove četvrtine vrati u vođstvo kada je Bjelici sviran faul nakon što je, pri rezultatu 58:58, poentirao iako nije bio u kontaktu ni sa jednim igračem!

U 32. minutu Riga je nakon 17. ofanzivnog skoka i poena Krajine pod košem pobjegla na 7 poena razlike (65:58). Mornar se vratio poenima Bjelice i Pulena na 65:62, ali potom promašio dva šuta za izjednačenje.

Uz problem sa suđenjem, Barani su kuburili i sa penalima (ispod 60 odsto tokom cijele utakmice), a kaznu u završnici isporučili su Madsen i Freimanis lakim poenima za bijeg na 72:64.

Na minut i po prije kraja Barani su se, ipak, uhvatili priključak i sa dvije trojke Volera prišli na 74:72 a Nidam prodorom na 47 sekundi prije kraja pogodio za izjednačenje (74:74)!

Ipak, na pola minuta prije kraja Medford je ubacio pod faulom i potom pogodio i dodatno bacanje (77:74). Bjelica je nakon toga promašio iza 6,75 za izjednačenje a Blums na drugoj strani pogodio oba penala za bijeg na +5 i pobjedu.

Riga – Mornar 80:74 (20:23, 20:19, 21:18, 19:16)

RIGA: Stumbris 2, Freimanis 5, Medford 21, Krajina 13, Kari 13, Iljins, Madsen 9, Medis, Blums 7, Kuruks 10.

MORNAR: Pulen 18, Nidam 8, Jelenić, Šehović, Ros 2, Pavić, Begić 4, Vujošević 6, Pavićević, Voler 14, Markota 4, Bjelica 18.

Sve vijesti