Marković: Ekonomska politika pokazuje rezultate

Autor:

Kotor bi svojim razvojnim potencijalom trebalo da doprinosi daljem ekonomskom rastu zemlje, ocijenio je premijer Duško Marković prilikom posjete toj opštini.

Marković: Ekonomska politika pokazuje rezultate Foto: Vlada Crne Gore/B.Ćupić

Predsjednik Vlade Crne Gore razgovarao je danas u Kotoru sa opštinskim rukovodstvom na čelu sa predsjednicima Opštine Željkom Aprcovićem i Skupštine opštine Jovom Suđićem o razvojnim i infrastrukturnim projektima vrijednim više od 50 miliona eura i o tome kako da stalnim kontaktom uz podršku Vlade Kotor pokuša da ostvari korist od uspješne Vladine ekonomske politike koju je ova opština propustila u protekle dvije i po godine.

"Danas u Kotoru nijesam samo u obilasku projekata i investicija koje se realizuju i na ovom lokalitetu nego sam bio u radnoj posjeti Opštini Kotor. Imali smo veoma sadržajan i konstruktivan sastanak. Poslije dužeg vremena, nažalost, predsjednik Vlade je bio u prilici da sa rukovodstvom Opštine razgovara o razvojnim pitanjima opštine Kotor, o izazovima koji stoje na tom putu jer u prethodne skoro tri godine nijesam imao priliku, bez obzira na moje insistiranje, da sa prethodnom lokalnom vlašću o tim važnim pitanjima razgovaram. Nažalost, to je koštalo i opštinu Kotor i naravno Crnu Goru i njenu ekonomiju u cjelini", rekao je novinarima premijer Marković na kraju posjete.


Važne teme sastanka, kako je rekao, bili su dobra ponuda žičare Kotor-Njeguši, od čega će korist imati i Cetinje i Nacionalni parkovi, te izgradnja bulevara Jaz-Tivat.

"Bićemo u stalnom kontaktu da i Kotor prigrabi dio benefita od intenzivnog ekonomskog razvoja Crne Gore, koje je propustio u ove dvije i po godine. Nijesam imao priliku, uprkos insistiranju, da sa prethodnom lokalnom vlašću o tim važnim pitanjima razgovaram što je, nažalost, koštalo i Kotor i Crnu Goru", rekao je on.

U hotel u Stolivu ulaganje od 10 miliona eura

Premijer je obišao i gradilište novog hotela na temeljima nekadašnjeg Hotela "Vrmac" i rekao da je Crna Gora dobila kredibilnog investitora koji će uložiti 10 miliona eura u adaptaciju i rekonstrukciju objekta sa četiri zvjezdice i više od 105 smještajnih jedinica visoke kategorije.

"Posebno je važno što i na ovom lokalitetu i u ovom objektu nemamo izlazak iz postojećih gabarita ni jednog centimetra. Ovo će biti jedan od najljepših hotelskih objekata u Zalivu i što je posebno važno o što poštujemo investitoru da je zadržao i zadržaće dio zdravstvenih kapaciteta koji će upotpuniti ponudu ovog objekta i opštine Kotor", rekao je premijer dodajući da je najvažnije ipak da će u budućem hotelu biti otvoreno stotinu novih radnih mjesta.

Na pitanje novinara o problemu odvoda otpadnih voda predsjednik Vlade je rekao da je sada potrebno rješavati tu problematiku, ne samo u Kotoru, već i u Perastu i Risnu jer je prošušteno da to bude urađeno ranije.

"Moglo se to raditi ranije sa mnogo manje para u onoj velikoj Jugoslaviji, ali nažalost to moramo raditi danas. To košta mnogo skuplje nego što bi tada koštalo. To kod građana i stanovništva izaziva više nervoze nego što bi tada izazivalo, ali imamo planove za to i idemo u tom pravcu. Dakle, rješavaćemo pitanje saobraćajnih zagušenja i nedostatka fekalne i atmosferske kanalizacije", rekao je predsjednik Vlade.

Zaobilaznica u dogovoru sa UNESCO-m

Upitan o da li je na sastanku bilo riječi i o ostalim lokalnim temama poput gradnje zaobilaznice oko grada, Marković je rekao da o tome nije bilo riječ jer je to kompleksno pitanje koje mora biti riješeno u dijalogu sa UNESCO-m.

"Mi ne želimo da Kotor izgubi svoju poziciju u UNESCO-u. Kotor je sam po sebi velika crnogorska vrijednost u kulturnom, i naravno ne samo u kulturnom nego i u identitetskom smislu. Ali posebnu vrijednost ima kao prostor koji je zaštićen UNESCO-m", istakao je premijer.

Nažalost, kako je kazao, u prethodnom periodu bilo je nepažnje u komuniciranju sa UNESCO-m i postoje određeni nesporazumi kad su u pitanju razvojni potencijali Kotora.

"Mi sada želimo da te nesporazume eliminišemo i da sa UNESCO-m za jednim stolom utvrdimo šta su to razvojni interesi, šta su to potrebe ovog prostora Opštine Kotor u cjelini i nađemo najprihvatljivija rješenja. U okviru tih otvorenih pitanja je i valorizacija bedema, zaobilaznica Kotora ovdje, nekada specifične lokacije blizu ovog prostora, tako da nam ostaje dosta posla na tim otvorenim pitanjima, a istovremeno razvojnim potrebama Opštine Kotor", kazao je predsjednik Vlade.

Upitan da prokomentariše glasanje u Tužilačkom savjetu Premijer je rekao da je svaki član Savjeta slobodan da odlučuje po sopstvenom uvjerenju.

Sve vijesti