"CG i Mađarska produbljuju saradnju u oblasti odbrane"

Autor:

Ministar odbrane Predrag Bošković, primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog izaslanika odbrane Mađarske, potpukovnika Pala Fejesa.

"CG i Mađarska produbljuju saradnju u oblasti odbrane" Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar Bošković uputio je izraze zahvalnosti na neiscrpnoj podršci koju je Mađarska pružila Crnoj Gori tokom sveobuhvatnog  reformskog procesa u domenu evroatlantskih integracija.

"Bošković je naglasio da snažno višegodišnje prijateljstvo dvije zemlje predstavlja temelj daljeg jačanja i produbljivanja odbrambenih odnosa naše dvije zemlje, posebno uzimajući u obzir zajedničke strateške interese i savezništvo u okviru Alijanse", navodi se u sopštenju.

Bošković je istakao da Ministarstvo odbrane izuzetno cijeni pažnju i podršku koju Mađarska pruža evropskoj perspektivi Crne Gore, potvrđujući odlučno opredjeljenje naše zemlje da istraje u reformskim procesima na putu ka Evropskoj uniji.

Potpukovnik Fejes je ocijenio da je prijem Crne Gore u NATO njen istorijski uspjeh, ukazujući na spremnost Mađarske da jednako snažno podrži Crnu Goru i na njenom evropskom putu. Konstatovao je da se, pored naslijeđenih otvorenih pitanja, u regionu osjeća i refleksija problema s kojim se danas suočavaju Evropa i svijet, i u tom kontekstu posebno je naglašen značaj integracija za Zapadni Balkan, ali i za budućnost Evropske unije.

"Sagovornici su zaključili da će dvije zemlje nastaviti sa snažnim zalaganjem za očuvanje i unaprjeđenje saradnje u oblasti odbrane, a posebno u domenima borbe protiv aktuelnih bezbjednosnih prijetnji i izazova, preventivnom djelovanju protiv terorizma, ilegalnih migracija i hibridnih prijetnji koji predstavljaju naveće aktuelne odbrambene izazove današnjice. Istaknuto je da je povezanost međunarodnih aktera, poput NATO i Evropske unije glavni preduslov efikasnijem odgovoru na bezbjednosne izazove", navodi se u saopštenju.

Potpukovnik Fejes je u odvojenim susretima razgovarao i sa generalnim direktorom Direktorata za politiku i planiranje odbrane, Ivicom Ivanovićem, načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Dragutinom Dakićem, kao i načelnikom Direkcije za međunarodnu saradnju i vojnu diplomatiju, Andrejem Lakićem.

Sve vijesti