Za istoriju: Iranke nakon 40 godina na utakmici!

Autor:

S obzirom na rezultat meča sa Kambodžom, imale su razloga za slavlje...

Za istoriju: Iranke nakon 40 godina na utakmici! Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

U Iranu je danas, slobodno može da se konstatuje, ispisana nova stranica nacionalne, ali i sportske istorije!

Naime, ovog četvrtka su Iranke poslije nekoliko decenija, tačnije 40 godina, prvi put na stadionu u Teheranu prisustvovale utakmici muških fudbalskih reprezentacija!

Iran je igrao protiv Kambodže u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a na kraju su, svakako, imale razloga za zadovoljstvo jer je njihov tim slavio rezultatom - 14:0!

Ipak, utakmicu su obilježile žene kojima je ulazak na stadion na utakmice muških ekipa bio zabranjen od davne 1979. godine.

Iran, fudbal, žene Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Do ukidanja zabrane došlo je nedavno nakon što se navijačaca, koju je policija uhapsila kada je pokušala da uđe na stadion, zapalila na javnom mjestu.

Prošlog mjeseca, Sahar Kodajari je umrla sedam dana nakon što se zapalila, dok je čekala suđenje zbog pokušaja da prisustvuje fudbalskoj utakmici prerušena u muškarca.

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) nedavno je, nakon smrti Kodajari, objavila da su iranske vlasti "obezbijedile" ženama nesmetano prisustvo na fudbalskim utakmicama u ovoj zemlji.

Iran, fudbal, žene Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Više od 3.500 navijačica pratilo je utakmicu u Teheranu na stadionu "Azadi" ("Sloboda") koji ima kapacitet od 78.000 mjesta. Karte su rasprodate na blagajnama za samo nekoliko minuta.

Na fotografijama sa stadiona mogu se vidjeti navijačice kako mašu iranskim zastavama i šalovima.

Iran, fudbal, žene Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Sve vijesti