"Albanci i Bošnjaci doživjeli mnogo PATNJI od Beograda"

Autor:

Albanci i Bošnjaci su doživjeli mnogo patnji od Srbije pa nije fer da Sarajevo i Beograd budu tretirani isto po pitanju taksi, rekao lider Samoopredjeljenja i najvjerovatnije sljedeći premijer Kosova Aljbin Kurti.

"Albanci i Bošnjaci doživjeli mnogo PATNJI od Beograda" Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Kurti, je danas ponovio da će pitanje nametnutih taksi na proizvode iz Srbije sa Beogradom biti riješeno na bazi reciprociteta, a da, kada je o BiH riječ, Sarajevo ne bude tretirano na isti način.

Kurti misli da, kako kaže, Beograd i Sarajevo ne treba stavljati u isti koš, te da je zbog toga često kritikovao prethodnu kosovsku vlast.

Aljbin Kurti: SRPSKA LISTA neće ući u moju vladu

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Kurti kaže da misli da su "Albanci i Bošnjaci" doživjeli mnogo patnji od Beograda i da, kako kaže, "nije fer da i Sarajevo i Beograd budu tretirani isto" po tom pitanju.

Primijetio je da je, od 52 preduzeća iz BiH, koja plasiraju robu na tržištu kosovske teritorije, 47 iz Republike Srpske i dodao da će zato to pitanje najprije razmotriti sa ekspertima u novoj vladi.

Tvrdi da će nova vlada učiniti sve da Beograd i Sarajevo, kada su u pitanju takse, ne budu tretirani isto.

"Ne želimo da nam u dobrim odnosima između Albanaca i Bošnjaka, između Kosova i Bosne i Hercegovine, bude prepreka Republika Srpska", kazao je Kurti.

Ambasadori na Kosovu bježe od Kurtijeve zastave

Sve vijesti