Predala prazan papir i dobila peticu!

Japanka koja na Mie univerzitetu studira istoriju nindži napisala je rad koristeći njihovu tehniku "aburidashi" koja podrazumijeva korišćenje mastila napravljenog od mljevenih zrna soje koje se ne pojavljuje odmah na papiru.

Predala prazan papir i dobila peticu! Foto: YouTube/Screenshot/jack meow

Nindže su bile tajni agenti i ubice u srednjevjekovnom Japanu poznate po veoma neortodoksnim tehnikama ratovanja.

Posle posjete muzeju u Igarjuu, Eimi Hada, studentkinja prve godine nindža istorije, je dobila zadatak da napiše rad o posjeti muzeju nindži, pišu britanski mediji.

Ona je odlučila da napravi mastilo i njime napiše rad.

Najprije je preko noći ostavila zrna soje da odstoje u vodi, potom ih je pomiješala sa vodom i da bi dobila odgovarajuću gustinu mastila i napisla esej finom četkicom na "vašiju“, tankom japanskom papiru.

Kada se mastilo osušilo, esej je postao nevidljiv ali je Hada ostavila poruku profesoru (napisanu normalnim mastilom) da "zagrije papir“ i da ga ne baca u đubre.

Profesor Judži Jamada, vodeći stručnjak za nindža istoriju, rekao je da se, pošto je papir zagrijao u rerni, rad pojavio.

Haga se zainteresovala za nindže kada je kao dijete gledala crtane filmove i upisala se na Mie univerzitet gdje je 2017. otvoren Međunarodni centar za istraživanje nindža ratnika.

Sve vijesti