"Crna Gora daje puni doprinos radu Unije za Mediteran"

Autor:

Crna Gora daje puni doprinos radu Unije za Mediteran, poručio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na Regionalnom forumu Unije u Barseloni.

"Crna Gora daje puni doprinos radu Unije za Mediteran" Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Uvodnu sesiju Foruma pod nazivom „Trasiranje puta pred nama“ otvorili su visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, ministar vanjskih poslova, Evropske unije i saradnje Španije Žozep Borelj i kopredsjedavajući Unije, ministar vanjskih poslova i iseljenika Jordana Ajman Safadi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, na uvodnoj sesiji prezentovani su prioriteti Unije za Mediteran za narednu godinu - zaštita životne sredine, tretiranje pitanja klimatskih promjena, ekonomskog i rasta trgovinske razmjene, promocija investicija i kreiranje radnih mjesta.

„Mogerini je ukazala je na neophodnost stvaranja bezbjednijeg svijeta za sve građane, imajući u vidu izazove sa kojima se suočavamo“, kaže se u saopštenju.

Ona je pozdravila progres na Zapadnom Balkanu kada je u pitanju proces evropske integracije i ukazala na značaj prvog samita Arapske lige i Evropske unije održanog u februaru.

Darmanović je, tokom plenarne sesije, predstavio posvećenost Crne Gore u kontekstu unapređenja saradnje u regionu, kao i napredak u integracionom procesu.

On je istakao da je Crna Gora orijentisana ka usvajanju najviših standarda u oblasti zaštite životne sredine, budući da je Ustavom deklarisana kao ekološka država.

Darmanović je kazao da Crna Gora snažno podržava Uniju za Mediteran i Mapu puta koja je usvojena 2017. godine.

„Na toj liniji, veoma je važna saradnja u domenu infrastrukturnog povezivanja, održivog razvoja, interkulturnog dijaloga i zapošljavanja“, kazao je Darmanović.

Govoreći o bezbjednosnim izazovima, borbi protiv terorizma i graničnoj bezbjednosti, on je iskazao zadovoljstvo potpisivanjem Statusnog ugovora o aktivnostima u nadležnosti Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

„Na tom fonu, ocijenio je važnim da EU i NATO ostanu aktivni u regionu Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

Darmanović se, na marginama Foruma, susreo sa ministrom vanjskih poslova Španije i budućim šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljem.

Tom prilikom je, kako je saopšteno iz Ministarstva, razmotren proces proširenja EU na region Zapadnog Balkana.

Darmanović se sastao i sa alternativnim ministrom vanjskih poslova Grčke Miltiadisom Varviciotisom.

„Ključne teme razgovora ticale su se evropske integracije, a posebno je izraženo zadovoljstvo davanjem zelenog svjetla na Izvještaj o ispunjenosti mjerila za otvaranje poglavlja 8 - Konkurencija od zvanične Atine“, dodaje se u saopštenju.

Sve vijesti