Zbog ovog ste slabi na "lošu" hranu kad ste nenaspavani

Autor:

Postoji i naučni razlog zašto vam se toliko jede sva "zabranjena" hrana kada ste nenaspavani.

Zbog ovog ste slabi na "lošu" hranu kad ste nenaspavani Foto: Guliver/Getty Images/matthewennisphotography

Ako vam se jedu grickalice ili čokolada posle neprospavane noći, krivac je vaš nos. Nova studija je pokazala da manjak sna utiče na naš nos na dva načina. Prvo, deluje tako što izoštrava miris hrane, a drugo, komunikacija između regija mozga koje primaju signale o hrani je lošija, što znači da su i odluke koje donosimo u vezi sa hranom drugačije.

Drugim rečima, čokolada vam odjednom miriše još lepše nego inače, a mozgu je teže da joj odoli nego inače.

"Kada ste nenaspavani, te moždane regije možda ne dobijaju dovoljno informacija, a to nadoknađujete biranjem namirnica koje šalju jači signal", objašnjava autor studije, profesor neurologije Torsten Kant.

Prateći koliko su i šta jeli učesnici studije nakon što su dobro naspavani i nakon neprospavane noći, naučnici su utvrdili da manjak sna utiče na njihov izbor hrane.

Kada su nenaspavani, jeli su više namirnica koje imaju veću kalorijsku vrednost, poput krofni, kolačića i čipsa.

Takođe, ispostavilo se da se menjaju informacije koje mozak prima od nosa, što je važno jer taj deo mozga šalje informacije i drugim moždanim regijama koje se tiču mirisa, ukusa i prepoznavanja koliko je hrane u stomaku, a sve to utiče na unos hrane.

Kao rezultat svega toga, naučnici su zaključili da ljudi jedu više visokokalorične hrane kada su umorni.

Rešenje? Pored toga što je preporučljivo da se naspavate, obratite i pažnju na to kako vam nos "određuje" koje namirnice jedete.

Tagovi:
Sve vijesti