Evropa traži od Turske da ODMAH okonča napad na Siriju

Autor:

Evropska unija pozvala je danas Tursku da okonča vojnu operaciju na sjeveru Sirije, sutra sazvana sjednica Savjeta bezbjednosti UN iza zatvorenih vrata o situaciji u Siriji.

Evropa traži od Turske da ODMAH okonča napad na Siriju Foto: MONDO/Samir Cacan

Evropska unija je odbacila bilo kakve turske planove o bezbjednoj zoni za izbjeglice, uz ocjenu da tamo neće pružiti pomoć.

EU poziva Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju, navodi se u saopštenju 28 članica evropskog bloka, a prenio je Rojters.

Malo je vjerovatno da bi takozvana "sigurna zona" na sjeveroistoku Sirije, kako je predvidjela Turska, zadovoljila međunarodne kriterijume za povratak izbjeglica, navodi se u saopštenju.

EU neće pružati stabilizaciju niti razvojnu pomoć u područjima gdje se prava lokalnog stanovništva ignorišu, navodi se u saopštenju.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija razgovaraće sutra o situaciji u Siriji iza zatvorenih vrata, navele su neimenovane diplomate nakon što je Turska pokrenula vojnu operaciju protiv kurdskih boraca na sjeveroistoku Sirije.

Raspravu 15 članica SB UN o situaciji u Siriji zatražilo je pet evropskih članica - Britanija, Francuska, Njemačka, Belgija i Poljska, rekle su neimenovane diplomate, prenio je Rojters.

Sve vijesti