Svijet oštro reaguje na napad Turske

Autor:

Američki Kongres će učiniti napore da turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan skupo plati svoju ofanzivu u Siriji protiv kurdskih snaga.Francuska, V.Britanija i Njemačka zatražili povodom toga održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN.

Svijet oštro reaguje na napad Turske Foto: anjug/AP Photo/Baderkhan Ahmad, FILE

"Uložiću napore u Kongresu da Erdogan to vrlo skupo plati", napisao je na Tviteru uticajni republikanski senator Lindzi Grejam.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je danas Tursku da obustavi vojnu operaciju na sjeveru Sirije i upozorio je da EU neće plaćati kako bi Ankara tamo uspostavila bezbjednosnu zonu.

EU plaća Turskoj šest milijardi eura pomoći kako bi se izborila sa skoro četiri miliona izbjeglica iz Sirije u zamjenu za zaustavljanje migranata da ne kreću ka Evropi.

Međutim, Ankara traži još novca usled zabrinutosti da bi više hiljada Sirijaca uskoro mogli krenuti preko njihove granice.

Francuski ministar za evropska pitanja Ameli de Monšalin rekla je da su Francuska, Velika Britanija i Njemačka zatražili održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN radi razgovora o vojnoj ofanzivi Turske na sjeveru Sirije.

Ona je, u obraćanju skupštinskom Komitetu za inostrana pitanja, istakla da tri zemlje završavaju zajedničko saopštenje u kojem oštro osuđuju ofanzivu Turske.

Erdogan je danas saopštio na Tviteru da je počela turska vojna operacija u Siriji koju su nazvali "Mirno proljeće" i napisao da je cilj operacije da se iskorijeni "prijetnja terorom".

Ranije, turska televizija je prenijela da su turski avioni bombardovali položaje sirijskih Kurda preko granice, iz Turske.

Turska nastavlja da gomila trupe na sirijskoj granici!


Portparol kurdskih snaga Mustafa Bali rekao je danas da su turski ratni avioni počeli da napadaju "civilna područja" na sjeveru Sirije i da je to izazvalo paniku među ljudima u toj oblasti.

Put za tursku ofanzivu otvoren je kada je predsjednik SAD objavio da će se američka vojska povući iz te oblasti.

Sve vijesti