Saturn - novi šampion po broju satelita

Autor:

Saturn je premašio Jupiter po broju prirodnih satelita koji kruže oko planete. Naučnici sa Karnegi instituta otkrili su 20 do sada nepoznatih satelita koji kruže oko Saturna čime je broj njegovih satelita porastao na 82. Jupiter ima 79.

Saturn - novi šampion po broju satelita Foto: YouTube/printscreen/NASA Jet Propulsion Laboratory

Svaki od novootkrivenih Saturnovih satelita prečnika je oko pet kilometara, a 17 njih kruži oko planete "unazad“, što je fenomen poznat kao "retrogradan pravac“.

Retrogadni sateliti nazvani su prema terminima iz norveške mitologije, dok oni koji koji kruže “normalno” imena vuku iz inuitske i galske mitologije.

"Proučavanje orbita ovih satelita može nam pomoći da bolje shvatimo kako su se planete našeg Sunčevog sistema formirale i razvijale”, objasnio je Skot Šepard sa instituta Karnegi.

Astrofizičari smatraju da su sve te skupine nastala od jednog većeg meseca koji se raspao na manja tela.

"Ovakvo grupisanje satelita primjećujemo i kod Jupitera, što ukazuje da je su se Saturnovi sateliti ili sudarali međusobno ili sa objektima poput asteroida ili kometa", rekao je Šepard.

Budući da “galski” satelit kruži mnogo dalje od svojih kolega, stručnjaci veruju da ga je nešto gurnulo u dalju orbitu ili da uopšte nije nastao iz istog sudara kao ostali.

Inače, dva “meseca” koja kruže oko Saturna su interesantna naučnicima jer bi na njima moglo biti tragova života.

Jedan je “Titan”, jedini prirodni satelit sa atmosferom i jedini, osim Zemlje, koji na svojoj površini ima vodu.

Titan ima i zaleđenu površinu koja je veoma interesantna naučnicima jer se ispod nje nalaze okeani u kojima ima mnogo više vode nego metana.

Američka svemirska agencija zbog toga namerava da 2026. tamo pošalje bespilotnu letelicu koja će tražiti tragove postojanja jednostavnih organizama.

Drugi "interesantni" Saturnov mesec je Enkelad gde su otkriveni gejziri koji iz okeana ispod ledene kore ovog satelita u svemir izbacuju veliku količinu tekuće vode u kojoj se nalaze neki tragovi organskih jedinjenja.

Tagovi:
Sve vijesti