Danas je 20 godina od meča Jugoslavija - Hrvatska 2:2

Autor:

Prije tačno dvije decenije odigrana je čuvena utakmica Hrvatska - Jugoslavija 2:2 u Zagrebu. "Plavi" su obezbijedili plasman na EURO 2000, a meč na Maksimiru obilježili su Zoran Bata Mirković, čuvena psovka Dejana Savićevića...

Danas je 20 godina od meča Jugoslavija - Hrvatska 2:2 Foto: MN Press

Tog 9. oktobra 1999. godine u Zagrebu je odigrana utakmica o kojoj se i danas priča.

Hrvatska i tadašnja SR Jugoslavija (Srbija i Crna Gora) igrale su na Maksimiru kvalifikacioni meč za plasman na Evropsko prvenstvo 2000. godine u Belgiji i Holandiji.

Utakmica koja je bila mnogo više od samog sportskog događaja. Za Srbiju i Crnu Goru, koje su još vidale svježe rane od NATO bombardovanja, i u vrlo turbulentno političko vrijeme kada se već nagovještavao kraj režima Slobodana Miloševića, bilo je važno da tu utakmicu ne izgube, ne samo zbog takmičarskog značaja. Za Hrvatsku, pak, takođe značajna - bila je SVE.

Hrvatski novinari su se raspisali, a glavna pioruka je bila: "Možete da izgubite bilo koju utakmicu, čak i da igrate sa Maltom nerešeno, ali ovu ne smete!".

Bio je to sudar dvije fenomenalne ekipe, sastavljene od samih asova. Kada bi se od tih majstora napravio jedan tim... pa, realno je da bi se borio u finalu nekog velikog takmičenja.

Izvor: Youtube/ Fudbalski savez Srbije

HRVATSKA: Dražen Ladić, Tomislav Rukavina, Robert Kovač, Igor Tudor, Robert Jarni, Goran Jurić, Aljoša Asanović, Zvonimir Soldo, Davor Šuker, Mario Stanić, Alen Bokšić (igrali su još: Igor Bišćan, Josip Simić, Milan Rapaić). Selektor: Miroslav Blažević.

SR JUGOSLAVIJA: Ivica Kralj, Zoran Mirković, Miroslav Đukić, Goran Đorović, Siniša Mihajlović, Slaviša Jokanović, Albert Nađ, Dejan Stanković, Dragan Stojković, Predrag Mijatović, Savo Milošević (igrali su još: Dražen Bolić, Ljubinko Drulović, Dejan Savićević). Selektor: Vujadin Boškov.

Ova utakmica imala je i neke detalje koji se i danas prepričavaju.

Sve vijesti