Nobelovac: EVO kada nas očekuje susret s VANZEMALJCIMA

Autor:

Švajcarski astronom Didije Kueloz, jedan od tri ovogodišnja dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, izjavio je da će za 100 godina, uz korištenje nove opreme, postojati dobre šanse za otkriće vanzemaljskog života.

Nobelovac: EVO kada nas očekuje susret s VANZEMALJCIMA Foto: YouTube/Screenshot/ The Guardian

Kueloz je rekao u obraćanju u Londonu da za 30 godina može biti razvijena oprema za traganje za biohemijskim aktivnostima na egzoplanetama.

On je podelio Nobelovu nagradu sa sunarodnikom, astrofizičarem Mišelom Mejorom za "otkriće egzoplaneta u orbiti zvezde solarnog tipa". Treći dobitnik je američki fizičar Džejmsom Pibls za "teoretska otkrića u fizičkoj kosmologiji".

Kueloz je naglasio da je hemija koja je dovela do nastanka života sveprisutna i da je zato teško poverovati da smo sami u svemiru, preneo je "Sputnjik".

"Otvorili smo novi prozor u astrofizici - pokazali smo da postoje druge planete, poput onih koje orbitiraju u našem Sunčevom sistemu. To je proširilo naše horizonte, a kada to jednom počnete, postoji mnogo pitanja koja možete da postavite. Zašto smo ovakvi kakvi jesmo?", rekao je švajcarski naučnik.

Kueloz je sa Mejorom otkrio prvu egzoplanetu 6. oktobra 1995. godine i ona je dobila naziv "51 Pegasi b". Tragovi vode detektovani su u atmosferi ovog nebeskog tela 2017. godine.

Posle tog značajnog otkrića, u svemiru je detektovano više od 4.000 egzoplaneta.

Kueloz i Mejor će podeliti svoj deo nagrade od 825.000 evra kada im priznanje bude uručeno u decembru na ceremoniji u Stokholmu.

Sve vijesti