Evo kako da izbjegnete konstipaciju na putovanju

Autor:

Ne dozvolite da vam konstipacija upropasti odmor – evo kako da pomognete sebi!

Evo kako da izbjegnete konstipaciju na putovanju Foto: Guliver/Getty images, KittisakJirasittichai

Verovatno ste primetili da vam se probava poremeti kada putujete, pa se neretko javljaju bolovi ili grčevi u stomaku, zatvor, gasovi... Stručnjaci kažu da postoji nekoliko razloga zašto je to tako.

Gastroenterolog dr Vilijam Čej objašnjava da se ovi problemi javljaju zbog promene uobičajene rutine na koju je naše telo naviklo.

"Najčešće zaboravljamo da uzmemo probiotike koji regulišu crevnu floru, a činjenica je i da se na putovanjima drugačije hranimo – češće jedemo brzu hranu koja nije dobra za rad creva i varenje".

Osim toga, i spavanje ima uticaj na ove probleme. Noč pred putovanje obično spavamo manje, što opet remeti uobičajeno funkcionisanje tela i uzrokuje konstipaciju. Ukoliko putujete negde u drugu vremensku zonu, i to takođe ima uticaj.

Stručnjaci dodaju da i putovanje avionom, tj. promena nadmorske visine i unosa tečnosti mogu da doprinesu konstipaciji – na većoj nadmorskoj visini je veća potreba za tečnošću, pa ako ne pijete dovoljno vode, lako dođe do zatvora.

I stres – a putovanje avionom ili putovanje uopšte su za mnoge stresni – može da doprinese konstipaciji.

Stručnjaci kao rešenje predlažu uzimanje probiotika nekoliko dana pred putovanje i tokom putovanja, ali preporučuju i konzumiranje voća, kao i unos magnezijuma koji deluje kao laksativ. Ipak, nije svejedno ni koje voće jedete – većina može da izazove nadutost i gasove, zbog čega lekari tvrde da je najbolje rešenje kivi.

Pijte dosta vode, izbegavajte alkohol i užvajte u putovanju!

Sve vijesti