Svaki deseti osnovac u Crnoj Gori konzumira duvan!

Autor:

Čak 9,9 odsto učenika u Crnoj Gori konzumiraju povremeno duvanske proizvode, od čega 11,6 odsto dječaka i 8,1 odsto djevojčica!

Svaki deseti osnovac u Crnoj Gori konzumira duvan! Foto: Mondo/Goran Sivački

Ovaj zabrinjavajući podatak pokazalo je Globalno istraživanje pušenja kod mladih GYTS, koje je Institut za javno zdravlje Crne Gore IJZCG sproveo tokom prošle godine, prenijele su Dnevne novine.

List navodi da je istraživanje uključilo 4.216 učenika starosti od 13 do 15 godina, koji su išli u osmi i deveti razred osnovne i prvi razred srednje škole. 

Istraživanje je pokazalo da je gotovo trećina učenika (27,8 odsto) je u nekom momentu probala duvan.

Ukupno 4,5 odsto učenika su trenutno korisnici drugih duvanskih proizvoda, a 2,2 odsto su trenutni korisnici bezdimnog duvana. Gotovo svaki sedmi učenik (14,9 odsto) je naveo da bi u budućnosti mogao postati korisnik nekih duvanskih proizvoda, a 5,9 odsto ispitanika pretpostavlja da bi u budućnosti mogao uživati u cigaretama”, navodi se u istraživanju čije su djelove prenijele Dnevne novine.

Najviše učenika prvi put je probalo cigarete između 12 i 13 godina starosti (29,4 odsto), pokazalo je istraživanje!

Preko petine ispitanih učenika naveli su da su eksperimentisali sa upotrebom duvanskih proizvoda a nešto više od četvrtine učenika pušača (26,3 odsto) tokom dana konzumira između dvije i pet cigareta!

Među trenutnim pušačima 42,9 odsto njih pokazuje znake zavisnosti od duvana, što znači da je prva stvar koju žele da urade ujutro nakon buđenja da zapale cigaretu, pri čemu su to znatno češće naveli dječaci nego djevojčice. Više nego pet od 10 učenika je pokušalo da prestane sa pušenjem u posljednjoj godini, a oko četiri do 10 njih žele da prestanu sa pušenjem, pokazalo je ovo istraživanje.

Tagovi:
Sve vijesti