Google našao OPASAN PROPUST u Xiaomi, OPPO, Pixel

Autor:

Trebalo je da protiv ovog propusta telefoni budu zakrpljeni još 2017. godine, ali - nisu zakrpljeni!

Google našao OPASAN PROPUST u Xiaomi, OPPO, Pixel Foto: Promo/Google

Kompanija Google pronašla je, kako je navela GSMArena, ozbiljan sigurnosni propust u Xiaomi, Pixel, OPPO, Samsung, Motorola i Huawei telefonima i objavila i tačno koji modeli su u pitanju.

To su Xiaomi Redmi 5A, Redmi Note 5, Xiaomi A1, Google Pixel, Google Pixel 2, OPPO A3, Motorola Moto Z3, Huawei P20, kao i Samsung Galaxy S7, Galaxy S8 i Galaxy S9 uređaji. Ukupno 11 uređaja, od kojih je makar osam još uvek u prodaji kod nas.

Prema izvoru ove vesti zakrpa je trebalo da reši ovaj sigurnosni propust još krajem 2017. godine, ali se to iz nekog razloga nije desilo. Kompanija Google je objavila da je propust otkriven krajem septembra 2019. godine, pa iako ga ne objašnjava detaljno niti navodi šta je tačno u pitanju, kompanija kaže da je potrebno da korisnik omogući instalaciju malicioznog softvera, kako bi se iskoristio propust. Ipak, ako korisnik na telefonu ima označenu opciju za instalaciju aplikacija i igara iz spoljnih izvora i koristi .apk fajlove postoji veća mogućnost da se sigurnosni propust i iskoristi.

Za napade se trenutno krivi izraelska grupa NSO Group, koja je poznata po napadima na političke zvaničnike, političke i nevladine aktiviste i borce za ljudska prava.

Tagovi:
Sve vijesti