Partizan slavi 74. rođendan

Autor:

U nedelji u kojoj crno-beli slave 74. godine od osnivanja, košarkaši i fudbaleri Partizana zabeležili su evropske pobede. Pod obručima je Partizan slavio u Veneciji, a na zelenom travnjaku u Astani.

0
A- A A+
partizan-stadion Foto: MONDO/Predrag Vujić

  JSD Partizan je osnovano 4. oktobra 1945. godine u Beogradu!

Na današnji dan, pre 74 godine rođena je crno-bela porodica, uz Crvenu zvezdu, sportsko društvo sa najviše navijača i trofeja u Srbiji.

Na početku svog postojanja nosilo je ime Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije Partizan. Tačno četiri godine kasnije Partizan se reorganizuje i postaje sportsko društvo, a njegove sekcije prerastaju u klubove i okupljaju pored pripadnika JNA. Na godišnjoj skupštini 1960. dopunjuje naziv društva u Jugoslovensko sportsko društvo Partizan, koje je ostalo do dan danas.

Među prvim sekcijama su fudbalska, atletska, košarkaška, biciklistička i teniska. Poslednji su osnovani tekvondo (1996), florbol (2007) i ženski vaterpolo klub (2009). Sportsko društvo je asocijacija dvadeset i sedam klubova u dvadeset i četiri sporta. Partizan je najtrofejnije sportsko društvo u Srbiji.

Prve poklone za 74. rođendan Partizanu su darivali košarkaši, pobedom nad Venecijom u Evrokupu i fudbaleri, koji su bili bolji od Astane u 2. kolu Lige Evrope. Oba trijumfa ostvarena su na gopstovanjima.

Najveći uspesi JSP su sedam titula prvaka Evrope u vaterpolu, jedna u košarci i finale Kupa evropskih šampiona u fudbalu iz 1966. godine.

Tagovi:
Sve vijesti