Huawei mijenja odluku: Otključava bootlocker

Autor:

Kako bi korisnicima olakšao instaliranje Android tj. Google aplikacija sa strane, Huawei je doneo odluku da otključa bootloader za tri modela.

0
A- A A+
Huawei Mate 30 Pro, Mate 30 Pro Foto: Mondo/Huawei

Huawei će otključati bootloader za Mate 30, Mate 30 Pro i Mate 30 RS Porsche Design modele, kako bi korisnicima olakšao instaliranje sa strane Android i Google aplikacija, objavio je The Forbes.

Ovo je za jedan drugi sajt potvrdio Ričard Ju, direktor Huawei kompanije za uređaje, koji je rekao da su u Huawei kompaniji odlučili da olakšaju stvari korisnicima i omoguće im brže instaliranje Google Play Services i aplikacija na Mate 30 seriju.

Nažalost, Huawei ne daje konkretne najave u vezi s tim da li će Mate 30 već dolaziti otključan ili će to korisnici morati sami da urade, što nije proces za svakako, ali u svakom slučaju je bitno da budući vlasnici znaju i ovu informaciju.

Huawei kompanija je u maju 2018. godine odlučila da stavi tačku na otključan bootloader, ali je ovog puta, zbog trgovinskog rata Kine i SAD odlučila da izađe u susret korisnicima i učini baš sve što može da im olakša situaciju sa nabavkom Google aplikacija. Sa otključavanjem bootloader-a Huawei svesno rizikuje manju bezbednost uređaja, što je Ričard Ju i sam napomenuo i izjavi Android Authority-ju, ali je situacija takva da kompanija nema drugo rešenje u ovom trenutku.

Inače, kompanija je i zvanično objavila da bez pomoći Google aplikacija i kompanije Google planira da proda najmanje 20 miliona komada Huawei Mate 30 serije. Poređenja radi, Huawei P20 i Mate 20 serije zajedno su prodate u preko 33 miliona komada za godinu dana.

Tagovi:
Sve vijesti