Vazduh nam truje i višak automobila!

Autor:

Među tri glavna krivca za lošiji kvalitet vazduha u Crnoj Gori i emisija saobraćaja! U Baru i Podgorici faktori koji utiču na slabiji kvalitet vazduha prisutni četiri a u Nikšiću i Pljevljima šest mjeseci!

Vazduh nam truje i višak automobila!  Foto: MONDO

Industrijska aktivnost, emisije iz saobraćaja i emisije iz ložišta tokom sezone grijanja su glavni “krivci“ za lošiji kvalitet vazduha u Crnoj Gori rekao je u intervjuu za Pobjedu direktor Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Nikola Medenica.

On je objasnio da su e
pizode visokog zagađenja vazduha, u prvom redu suspendovanim česticama (PM 10 i PM 2.5) karakteristične za zimske mjesece, u periodima kada vremenski uslovi, uz pojavu visokog atmosferskog pritiska, usporavaju cirkulaciju vazduha donoseći suve, hladne i maglovite noći.


Ovi uslovi, često praćeni i temperaturnim inverzijama, posebno na prostoru pljevaljske kotline, sprečavaju disperziju emisija i prouzrokuju zadržavanje polutanata koji su proizvod sagorijevanja fosilnih goriva, emisija iz saobraćaja i sličnih izvora, na nivou neposredno iznad tla, što dovodi do pojave visokih koncentracija zagađujućih materija u prizemnom sloju atmosfere”, rekao je Medenica.

On je dodao da prisustvo faktora koji utiču na pogoršanje kvaliteta vazduha traje od četiri mjeseca u Baru i Podgorici do šest mjeseci u Nikšiću i Pljevljima.

Prema njegovim riječima u tim vremenskim periodima je skoncentrisan cjelokupni godišnji broj prekoračenja srednjih dnevnih vrijednosti suspendovanih čestica, osim u slučajevima akcidentnih situacija.

U periodima godine kada nisu aktivna ložišta (za grijanje prostorija) u kojima se koriste čvrsta goriva, nema prekoračenja graničnih vrijednosti za zagađujuće materije i ispunjeni su svi kriterijume dobrog kvaliteta vazduha, objasnio je Medenica.

Pobjeda podsjeća da je prema podacima Monstata, u Crnoj Gori na kraju prošle godine bilo registrovano 235.385 drumskih motornih i priključnih vozila. To je 7,3 odsto više nego godinu ranije, a najviše putničkih automobila je u Podgorici, skoro 74.000.

Stepen motorizacije (broj vozila na hiljadu stanovnika) je 370, što je znatno više u odnosu na druge zemlje u tranziciji, ali manje u odnosu na razvijene zemlje Evrope.

Zagađen vazduh SKRAĆUJE ŽIVOT za najmanje 6 mjeseci

Sve vijesti