Evo kako je protekao sedmi Montenegro Prajd FOTO VIDEO

U Podgorici je danas održana sedma Povorka ponosa LGBTIQ osoba pod sloganom „Ne preko naših leđa"

Evo kako je protekao sedmi Montenegro Prajd FOTO VIDEO Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Nekoliko stotina osoba okupilo se danas ispred Skupštine kako bi učestvovalo na sedmom Montenegro Prajdu.

Prije nego što je krenula šetnja, prisutnima su se obratili organizatori ovogodišnje Parade ponosa.

“Srećan najveći Prajd dosad”, pozdravila je Hana Konatar, a zatim se obratio predsjednik Upravnog odbora Kvir MontenegroDanijel Kalezić, koji je kazao da je danas ovdje jer ne dozvoljava da se „preko naših leđa biju licemjerene političke bitke koje su na kraju izražene u broju glasova na izborima, privlilegijama i eurima”.

Pogledajte VIDEO:

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

BEOGRAD izabran za domaćina EVROPSKE Parade ponosa

On je istakao da je je neusvajanjem Predloga zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola izvršena brutalna zloupotreba ljudskih prava i nasilje nad LGBTIQ osobama.

“Vidjeli smo i čuli vrijeđanja, ismijavanja, pokušaja ponižavanja od dijela poslanika i nekih političkih partija, koji su tokom rasprave o Predlogu zakona znali da smo u Skupštini na samo metar od njih”, rekao je Kalezić, dodavši da su njihove “velike plate i privilegije finansirane iz budžeta koji i mi punimo plaćanjem poreza”.

“Zahtijevamo usvajanje zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola. Zahtijevamo da onih koji šire mržnju u Skupštini Crne Gore da prestanu da svoje političke bitke biju preko naših leđa, da svaki oblik nasilja nad nama bude sanckionisan u skladu sa zakonom”, kazao je on.

FOTOGALERIJA:

Marija Jovanović podsjetila je da borba za osnovna prava LGBTIQ osoba u svijetu traje već pedeset godina.

"Svi smo od istog stvoreni, želimo ljubav i prihvatanje, svi jednako moramo, a nemamo jednako, zato zahtijevamo zakone, dostojanstvo, slobodu. Kada tražimo ljubav od porodica, zaštitu od nasilja... niko nas ne čuje, ne čuju nas ni poslanici kad tražimo zakone, zato moramo da tražimo naša prava”, poručila je ona.

Društvo pokazalo da je zrelo da prihvati različitosti

Jovan Ulićević iz “Spektre” podijelio je iskustvo odrastanja osobe rođene u pogrešnom tijelu, osvrćući se na predrasude koje i dan danas čuje.

“Zbog toga danas kažem - ne preko mojih i leđa svih sa kojima imam čast da stojim danas. Naša leđa nisu stanica za tuđa nezadovoljstva, naša su leđa iznijela sve o čemu govorim, imamo pravo da volimo, slobodno se krećemo, da ne izvadim organe da bi mi u dok pisalo M ili Ž... Imam pravo da predstavnici naroda ne koriste moj identitet da bi vrijeđali jedni druge. Imam pravo da autentično živim svoj život, da se sjaše s mojih leđa i da sa zajednicom kojoj pripadam živim slobodno”, kazao je Ulićević.

Ovogodišnja maršuta Povorke ponosa najduža je do sada, a među okupljenima bili su predstavnici nevladinih organizacija, državnih organa, političkih partija, kao i predstavnika Ambasade Sjedinjenih američkih država i Ujedninjenih nacija.

Iz Uprave policije saopštili su da je Prajd protekao bez incidenata, a broj policajaca koji je obezbjeđivao skup manji je nego na prethodnoj Paradi ponosa.

POGLEDAJTE I OVO:

Izvor: YouTube/MONDO Crna Gora

Sve vijesti