Montenegroberza: Milionski promet i blagi rast indeksa

Autor:

Blagi rast indeksa i milionski promet zahvaljujući prodaji korporativnih obveznica Universal capital banke, obilježili su ovu sedmicu na Montenegroberzi.

0
A- A A+
montenegroberza Foto: MONDO/Isidora Matović

  Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je 0,3 odsto i sedmicu završio na 802,49 poena, a MONEX 0,4 odsto na 11.144,76 bodova.

Promet je iznosio 2,04 miliona eura i bio je skoro 20 puta veći od prošlosedmičnog.

Realizovan je kroz 40 transakcija, a najveći udio u prometu ostvarila je Universal capital banka i to 97,9 odsto.

U petak je na Montenegroberzi prodato 200 korporativnih obveznica Universal capital banke za dva miliona eura.

Ojačale su akcije Plantaža 8,8 odsto na 11,21 cent, Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretnianama MIG osam odsto na 10,8, Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 1,8 odsto na 62,07 centi.

Poskupila je i dionica Jugopetrola dva odsto na 11,75 eura.

Akcija Crnogorskog Telekoma, čiji sindikat je ove sedmice održao jednosatni štrajk upozorenja, pala je 1,4 odsto na 1,45 eura.

Predstavnici Sindikata su najavili da će pokrenuti štrajkačke aktivnosti u kompaniji, ukoliko menadžment u narednih nekoliko dana ne dogovori sa predstavnicima radnika potpisivanje sporazuma o svim otvorenim pitanjima.

Sa okupljanja je poručeno da su zaposleni prinuđeni da mirnim protestom pokušaju da zaustave poslovodstvo u naumu da eliminiše kolektivno pregovaranje i ukine socijalni dijalog i kolektivni ugovor.

Iz kompanije su saopštili da ne namjeravaju da ukinu kolektivno pregovaranje. Oni su dodali da neće ukinuti kolektivni ugovor i da se o tome nikada nije razmišljalo.

Prema njihovim riječima, problematične su dvije stavke kolektivnog ugovora, odnosno produženje suspenzije zimnice i redefinisanje jubilarnih nagrada, o čemu su predstavnici Sindikata detaljno informisani u prethodnih godinu pregovora.

Pale su akcije Barske plovidbe četiri odsto na 55 centi, Budvanske rivijere 1,6 odsto na 6,2 EUR i Elektroprivrede (EPCG) tri odsto na 3,6 eura.

Predstavnici EPCG i KfW banke potpisali su ove sedmice ugovor za projekat rekonstrukcije i modernizacije hidroelektrane (HE) Perućica.

Ugovor vrijedan 33 miliona EUR potpisali su izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić i glavni projekt menadžer KfW-a, Bodo Schmuelling.

Fiksna kamatna stopa na kredit je 0,15 odsto, grejs period četiri i po godine, a rok otplate do 2031. godine.

Potpisivanjem novog ugovora stvaraju se uslovi za pravljenje tehničke i tenderske dokumentacije za osmi agregat.

EPCG je takođe najavila da će od oktobra pokrenuti sedmi ciklus akcije Podijelimo teret, namijenjen svim kupcima iz kategorije domaćinstva koji duguju za utrošenu električnu energiju.

Podijelimo teret 7 počinje 1. oktobra i trajaće do 31. decembra.

U tom periodu, sva domaćinstva kojima ističu sporazumi iz akcije Podijelimo teret 5, kao i sva nova koja žele da se priključe, svoje obaveze mogu izmiriti po izuzetno povoljnim uslovima.

Akciji se mogu priključiti kupci iz kategorije domaćinstva uz neophodan uslov da su izmirili posljednja tri računa ili imaju kumulativnu uplatu koja pokriva taj iznos.

Nepromijenjenu cijenu akcije su ove sedmice imali Institut “Simo Milošević”, Poslovno logistički centar (PLC) Morača i Zetatrans, 28 eura, 2,3 eura, odnosno 93 centa.

Tagovi:
Sve vijesti