Austrijske partije hoće Crnu Goru i Srbiju u EU

Autor:

Lideri parlamentarnih partija u Austriji podržavaju proširenje EU na Zapadni Balkan i ističu da datum prijema zavisi prije svega od primene potrebnih reformi, a Zeleni smatraju da Crna Gora i Srbija imaju mogućnost da pristupe 2025..

0
A- A A+
eu, evropska unija, evropa, Foto: MONDO/Stefan Stojanović

  U izjavi agenciji APA na evropsko-politička pitanja, uoči prevremenih parlamentarnmih izbora, lider Narodne partije (OVP) Sebastijan Kurc, šefica Socijaldemokratske stranke (SPO) Pamela Rendi Vagner, Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer, Neos-a Beate Majnl-Rajzinger, liste "Ject" Peter Pilc, kao i Zelenih za koje se očekuje povratak u skupštinske klupe Verner Kogler, naglašavaju da postoji potreba za širenjem EU, ali i neophodnost da EU bude sposobna da primi nove članice, prenosi Kurir.

"Stabilnost na Zapadnom Balkanu, regionu u našem neposrednom susjedstvu, je u našem ličnom interesu. Zalažem se za jasnu pristupnu perspektivu za sve države Zapadnog Balkana. Nije svrsishodno spekulisati o datumu pristupa, već je neophodan napredak u pregovorima sa EU i primena potrebnih reformi. Tu su posebno Crna Gora i Srbija već ostvarile značajan napredak. Sjeverna Makedonija i Albanija, na drugoj strani, su hrabrim reformama zaslužile započinjanje pregovora", istakao je Kurc odgovarajući na pitanje kada je realan sledeći prijem članica EU.

Rendi Vagner naglašava da ne bi bilo ispravno da se zacrta određena godina, već da je suština da, na jednoj strani, EU bude spremna za prijem novih članica, a na drugoj da države kandidati sprovedu neophodne reforme, prenosi Kurir.

Lider FPO Hofer istakao je da trenutno nije realno moguće proceniti datum prijema novih članica.

"Teško je reći kada će biti primljene nove članice. Sledeće proširenje će očigledno biti sprovedeno na jednu ili više država sa Zapadnog Balkana. U osnovi moramo tim zemljama pomoći da što brže ispune kriterijume za pristup", rekla je Majnl-Rajzinger.

Pilc naglašava da je teško, trenutno, reći kada će biti primljene nove članice, jer EU mora sama dalje da razvija i produbi.

Na drugoj strani šef Zelenih Kogler ističe da Crna Gora i Srbija mogu već 2025., uz postojanje političke volje za sprovođenje reformi i rješenju konflikata, pristupiti EU, prenosi Kurir.

Lideri najznačajnijih austrijskih stranaka odbacuju tvrdnju da se EU nalazi u procesu raspada i podsjećaju da je Unija najveći mirovni projekat, najveći uspješni projekat 20-og vijeka.

"EU ne smije i neće se raspasti. Da bi to osigurali i dalje ćemo se zalagati da evropski zajednički projekat bude pravedniji, nijedan region zapostavljen i socijalni stub konačno izgrađen za sve. Tako ćemo ujediniti Evropu", objašnjava Rendi-Vagner.

 Kurc kaže da je jasno da postoji potreba za reformom EU, kao i za novim sporazumom EU sa pravim prioritetima i jasnim sankcijama kod kršenja pravila. Hofer podvlači da je hitno potrebna reforma EU, a Majnl Rajzinger ukazuje da se ne smije niko zavaravati da je podrazubljivo da postoji stabilna Unija, koja je spremna za suočavanje sa izazovima današnjice i budućnosti.

Kogler podvlači da se EU nalazi u fazi konsolidacije.

Tagovi:
Sve vijesti