Evo šta traži DF u predlogu dopune Ustava!

Autor:

Zahtjevi DF-a u predlogu dopuna Ustava Crne Gore, u dijelu identitetskih pitanja, identični predlogu Nove srpske demokratije i SNP-a iz 2011. godine.

Evo šta traži DF u predlogu dopune Ustava! Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Dvije partije tada su zatražile promjene odredaba koje definišu službeni jezik, zastavu i himnu, podsjeća Pobjeda.

Prema saznanjima podgoričkog dnevnika, iste zahtjeve imaće i DF a ustavne izmjene su uslov da bi ova koalicija učestvovala i glasala za najavljene izborne reforme. 

U predlogu iz 2011. godine, koji će suštinski biti i inovirani prijedlog DF-a, traži se da se srpski jezik, uz crnogorski, normira kao drugi službeni jezik, da se pored postojeće državne zastave uvede i tzv. narodna zastava - trobojka iz 1905. godine, kao i da se himna skrati za strofe koje je navodno napisao Sekula Drljević.

DF će, prema saznanjima Pobjede, predložiti da se Ustav dopuni novim članom 13 a, kojim bi bilo propisano da ukoliko neki od jezika u službenoj upotrebi bude jezik kojim govori najveći broj građana na popisu, da taj jezik postaje drugi službeni jezik.

Pobjeda podsjeća da je jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević uz Ranka Krivokapića iz SDP-a i tadašnjeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića bio jedan od idejnih tvoraca Ustava kojim je srpski jezik izgubio status službenog.

Sve vijesti