Presuda za “Državni udar” na 678 strana!

Autor:

Presudu osuđenima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine u Crnoj Gori ima 678 strana na kojima se objašnjava uloga svih članova organizacije!

Presuda za “Državni udar” na 678 strana! Foto: MONDO

Sutkinja podgoričkog Višeg suda Suzana Mugoša napisala je presudu koja je uz ovjereni prepis odluke poslata strankama u postupku, saopšteno je juče iz Višeg suda, prenosi Pobjeda.

Protiv ove presude stranke i branioci mogu podnijeti žalbu u roku od 15 dana od dana prijema prepisa presude Apelacionom sudu Crne Gore, preko Višeg suda u Podgorici.

Podgorički dnevnik navodi da je presuda, koja je izrečena 9. maja, napisana na 678 strana.

List podsjeća da su 13 optuženih koji su se teretili za planiranje više terorističkih akcija na dan parlamentarnih izbora 2016. godine oglašeni krivim i osuđeni na ukupno 69 godina i sedam mjeseci zatvora, jer su, prema ocjeni sudskog vijeća, nesumnjivo počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret. 

 Agenti ruske obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su na 15, odnosno 12 godina zatvora za krivična djela stvaranje kriminalne grupe i terorizam u pokušaju. Bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na osam godina, dok su Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, kojima je suđeno u odsustvu, dobili po sedam godina, podsjeća Pobjeda.

Za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koja je pokušala teroristički napad, lideri DFa Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina, Branka Milić tri godine, Srboljub Đorđević, Milan Dušić, službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović dobili su po godinu i šest mjeseci, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno na godinu, dodaje podgorički dnevnik.

U presudi se navodi da je „svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su uračunljivi i svjesni svog djela htjeli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djelo protivpravno“.

Cilj kriminalne grupe koju su formirali Šišmakov i Popov, prema ocjeni suda, bio je da zastraše građane, povrijede ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore, proglase nasilno pobjedu Demokratskog fronta, zauzmu Skupštinu i tako spriječe ulazak u NATO, prenosi Pobjeda.

Sve vijesti