"CG da potvrdi da je društvo jednakih i zadovoljnih"

Autor:

Premijer Duško Marković rekao je da očekuje da će Montenegro Prajd, koji će sjutra biti održan u Podgorici, proteći bez problema i potvrditi da je Crna Gora društvo jednakih i zadovoljnih ljudi.

"CG da potvrdi da je društvo jednakih i zadovoljnih" Foto: Vlada Crne Gore/B.Ćupić

  On je na sastanku sa članovima Organizacionog odbora Montenegro Prajda poručio da će Vlada nastaviti suštinski da podržava ostvarivanje prava pripadnika LGBT zajednice na kvalitetan i cjelishodan način.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, poželio uspješno održavanje Montenegro Prajda, navodeći da očekuje da će proteći bez problema i da će potvrditi ono što Crna Gora želi, a to je da bude društvo jednakih i zadovoljnih ljudi.

„Iza nas je težak period otvaranja društva i prihvatanja savremenih vrijednosti. Crna Gora se okrenula evropskim i evroatlantskim vrijednostima i Vlada predano i mudro radi na ostvarivanju tog cilja“, kazao je r Marković.

On je dodao da će Vlada na sljedećoj sjednici uputiti Skupštini Predlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola kako bi bio razmatran na jesenjem zasijedanju.

Predsjednik Queer Montenegro i član Organizacionog odbora Montenegro Prajda Danijel Kalezić pohvalio je Predlog zakona i istakao da je saradnja sa resornim Ministarstvom bila uspješna i na obostrano zadovoljstvo.

Govoreći o bezbjednosti pripadnika ove populacije, Kalezić je istako odličnu dugogodišnju saradnju sa policijom.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju, pozitivnim ocijenjena i usvojena Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori 2019-2023. sa Akcionim planom za ovu godinu, kao i otvaranje Drop-in centra za LGBT populaciju.

Sve vijesti