Nacisti su osvajali Evropu na drogama

Autor:

Njemački pisac i publicista Norman Olera (Ohler) gost je BITEF-a. Govorio je o upotrebi narkotika među njemačkim vojnicima pred i za vrijeme Drugog svjetskog rata. Pred napad na Francusku proizvedeno 35 MILIONA tableta "Pervitina".

0
A- A A+
nacisti, drugi svjetski rat Foto: screenshot/youtube/ Encyclopaedia Britannica

Drugi svjetski rat bio je jedan od najužasnijih događaja 20. veka i pokazao je svu mračnu stranu ljudskog roda. Na milioni ubijenih, ranjenih, protjeranih...

Njemački pisac i publicista Norman Oler, koji je bio gost BITEF-a u okviru kojeg je održan Filozofski teatar, govorio je o uticaju narkotika u nacističkoj Njemačkoj, šta nam je danas činiti da se odupremo globalnom ludilu, a premijerno je predstavio i svoju novu knjigu.

Oler je prije dvije godine predstavio svoje djelo "Blitzed - Drugs in Nazi Germany", o narkoticima i Trećem rajhu, koje je vrlo brzo postalo bestseler, a otkupljena su prava i za filmsku verziju. Djelo je prevedeno na više od 30 jezika.

Knjiga "Blitzed: Drugs in Nazi Germany", objavljena je i na hrvatskom jeziku (Potpuna ekstaza: Narkotici u Trećem rajhu, OceanMore, 2018). Zasnovana je na arhivskim podacima i istraživanju koje je Oler započeo nakon što mu je inspiraciju za to dao prijatelj koji radi kao di-džej u jednom berlinskom klubu. Iskusan u upotrebi droga, otkrio mu je da je probao čak i "Pervitin", koji je bio u paketu iz Drugog svjetskog rata koji je jedan njegov prijatelj antikvar slučajno pronašao, prenosi Seecult.org.

Iako su tablete "Pervitina" bile stare više od 60 godina, di-džej mu je rekao da su "radile".

Olera je ta priča zainteresovala i počeo je da je istražuje, uvidjevši da su to ispitivali i pojedini medicinski stručnjaci. Obilazio je arhive, analizirao različite istorijske izvore, razgovarao sa ekspertima… Shvatio je da bi zbog šire slike morao da počne istraživanje perioda i pre dolaska nacista na vlast, kada je u Njemačkoj upotreba droge bila prilično liberalno shvaćena, pa je farmaceutska kompanija "Bajer" reklamirala heroin kao i aspirin - čak je preporučivan i za bolje spavanje beba!

Prema istraživanju Olera, "Pervitin" je masovno je korišćen među građanstvom pre dolaska nacista na vlast, kao i za vrijeme Trećeg rajha i među nemačkim vojnicima.

"Ljudi su imali drugačiji pogled na drogu, shvatana je kao lijek. Nije bila stigmatizovana. Nacisti su stopirali taj liberalni pristup… I Hitler je sam promovisao zdrav život, nije pio, bio je vegetarijanac… Htio je da se pokaže kao neki svetac. Kultura zdravlja je bila dio nacističke propagande", rekao je Orel.

I kada se pojavio "Pervitin" 1938. godine, metamfetaminim koji je omogućavao korisnicima da se znatno duže nego prirodno osjećaju energično i odmorno, široko je reklamiran. Veliki dio potrošača bile su domaćice, kojima se farmaceutska industrija najčešće i obraćala.

Radi uspješnijeg napada na Francusku proizvedeno je 35 miliona tableta Pervitina, što je omogućilo vojnicima da prilikom blickriga tri dana i tri noći pešače planinama bez odmora, naveo je Oler.

Korišćen je prethodno i u napadu na Poljsku, ali još nije bio ozvaničen, dok za pohod na Francusku postoje dokumenta sa detaljnim uputstvima koja su dobijali vojnici, rekao je Oler, napominjući da je poznato da ni Francuzi u to vreme nisu bili baš "nevini" (strejt) - imali su pravo da svakodnevno popiju tri četvrtine litra crnog vina, što je bila poznata praksa iz Prvog svjetskog rata, a nije nepoznata u istoriji ni u drugim vojskama.

Osim te knjige, koja je velikim dijelom posvećena i Hitlerovoj zavisnosti od droge, Oler je publici Filozofskog teatra premijerno predstavio i tek objavljenu knjigu "Harro und Libertas", zasnovanu na istorijskim podacima o mladom njemačkom paru koji je vodio pokret otpora za vrijeme nacizma, stvorivši jedinstvenu mrežu saradnika za razmenu informacija, zasnovanu isključivo na ličnom prijateljstvu.

Njihov pokret bio je bez imena i nije bio zasnovan na bilo kakvoj ideologiji, a organizovali su najrazličitije akcije u Berlinu, ali i odavali vojne tajne Sovjetima, Britancima… budući da je Haro radio pri vojsci. U pokušaju da ga zaštite, Sovjeti su mu nudili status špijuna, ali je to odbio. Ipak, priča o pokretu otpora Hara i Libertas ostala je nepoznata decenijama, između ostalog i zbog propagande Gestapoa (i ne samo njega), koji ih je tretirao kao špijunsku organizaciju, pa im je i suđeno za špijunažu i veleizdaju, prenosi Seecult.org.

Oler i domaćin Filozofskog teatra na temu "Od fašizma (i narkotika) do antifasižma (i nove nade)" - hrvatski filozof i politički aktivista Srećko Horvat, razgovarali su i o drugim vječno aktuelnim temama borbe protiv diktatura, kao i o narko-kapitalizmu, istorijskim i savremenim zviždačima...

Iako i dalje nema valjanog odgovora na pitanje šta da se radi, posebno što u današnje vreme lažnih vesti više nije dovoljno reći ni istinu, Oler i Horvat poručuju da ne treba čekati Mesiju, već je potrebno stvarati nove nadnacionalne pokrete i kanale komunikacije van kontrole krupnog kapitala, pronalaziti nova sredstva subverzije, rušiti tabue i, što je možda i najvažnije, ne gubiti nadu.

"Možda nam treba Pervitin da bismo zaključili kako da kreiramo revolucionarni pokret", našalio se Oler i nastavio: "Ne znam nekada ni sam šta da uradim, ima li smisla… Možda nam je sada i teže. Jer, Haru i Libertas su stvari bile jasnije, a mi i sami postajemo danas sebi neprijatelji, jer konstantno upotrebljavamo uređaje za nadzor".

Sve vijesti