Najbolji golman planete dobija nagradu "Jašin"

Autor:

Najbolji golman svijeta od ove godine biće nagrađivan trofejom "Jašin", nazvan po bivšem sovjetskom golmanu Lavu Jašinu.

Najbolji golman planete dobija nagradu "Jašin" Foto: Guliver/Getty images/Central Press

Početkom decembra biće poznat najbolji fudbaler svijeta, odnosno biće dodijeljena Zlatna lopta (Ballon d'Or) koju dodjeljuje francuski list "Frans Fudbal". Ove godine, organizatori su uveli i novitet, a to je i nagrada za najboljeg golmana.

Organizatori su odlučili da trofej nosi ime "Jašin", po Lavu Jašinu, golmanu Sovjetskog Saveza (SSSR) od 1954. do 1967. godine, koji je jedini ”čuvar mreže” u istoriji osvajač Zlatne lopte, 1963. godine, prenijela je agencija "Anadolija".

"Zlatna lopta" izvorno je dodjeljivana najboljem fudbaleru Evrope i za njega su glasali samo novinari. Sada je riječ o globalnoj nagradi za koju glasaju i treneri i kapiteni nacionalnih timova.

Iz "Frans Fudbala" navode da će lista od 10 nominacija za najboljeg golmana biti objavljena 21. oktobra, a ceremonija dodjele nagrada biti održana 2. decembra. Prošle godine titula najboljeg fudbalera svijeta pripala je hrvatskom reprezentativcu Luki Modriću.

Tagovi:
Sve vijesti