Mali akcionari zagrebačkog "Kraša" neće Šaranovića

Autor:

Mali akcionari zagrebačkog "Kraša" ne žele da prodaju svoj udio srpskom biznismenu Nebojši Šaranoviću, čija je firma "Kappa Star" ovih dana na Zagrebačkoj berzi kupila akcije te kompanije i već ima udio veći od pet odsto.

0
A- A A+
bajadera, bajadere Foto: YouTube/Screenshot/ Drinking and Eating

Trenutno niko u "Krašu" ne razmišlja da Šaranović proda akcije i mali akcionari žele da ih i u buduće zadrže, rečeno je "Večernjim novostima" u toj zagrebačkoj fabrici, uz napomenu da niko sa sigurnošću ne može da tvrdi šta će se u budućnosti dešavati.

I zastupnica "Kraša" Marica Vidaković demantovala je da je u bilo kakvom kontaktu sa Šaranovićem.

"Sastali smo se prvi i poslednji put prije četitri godine i nakon toga nije bilo kontakata. Ni tada ništa nisu nudili i to je bio klasičan poslovni razgovor", rekla je ona, a i iz kompanije "Braća Pivac", jednog od većih akcionara "Kraša", demantuju da je bilo kontakta sa Šaranovićem.

"Večernje novosti" navode da je preko računa RBA banke Šaranović početkom sedmice stekao pet odsto "Kraša", dok dobro upućeni izvori tvrde da već ima više od 10 odsto udjela.


To znači da u ovom trenutku Šaranović poseduje više od 140.000 akcija zagrebačke kompanije i da postaje ozbiljan igrač protiv karlovačke Mesne industrije "Braća Pivac" i malih akcionara.

Braća Pivac trenutno imaju 30 odsto akcija, a sa malim akcionarima 51 odsto, a procjene ukazuju da cijena akcija "Kraša" ubuduće mogu samo da rastu.

"Kappa Star grupa" je investiciona kompanija, osnovana na Kipru, u čijem sastavu su dvije fabrike biskvita i keksa - "Jafa" u Crvenki i "Banini" u Kikindi, kao i tri kompanije čija je osnovna djelatnost papir - Fabrika kartona u Umci, Papir servis FHB u Beogradu i kompanija Ekostar Pak čije je sjedište takođe u Beogradu.

Ta kompanija je do januara 2019. bila vlasnik 100 odsto Fabrike hartije Beograd i Avale Ade, ali je tada za 133 miliona eura prodala 75 odsto vlasništva tih firmi irskoj Smurfit grupi, jednom od najvećih svjetskih proizvođača ambalažnog papira i transportnih kutija.

Kompanija "Kraš" je počela rad u Zagrebu na temeljima fabrike za proizvodnju čokolade "Union" koja je osnovana 1911. godine, vodeći je konditorski proizvođač u jugoistočnoj Evropi.

Dobit "Kraš grupe" u 2018. godini bio je 53,8 miliona eura, udeo u izvoza u ukupnoj prodaji bio je 48,6 odsto, pri čemu je direktan izvoz ostvaren u više od 30 zemalja.

Sve vijesti