Danas 28 godina od proglašenja ekološke države

Autor:

Crna Gora obelježava danas 28 godine od proglašenja za ekološku državu.

0
A- A A+
Crna Gora, crnogorska zastava, zastava Crne Gore Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

  Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori usvojena je na sjednici republičkog parlamenta koja je održana na otvorenom na Žabljaku 20. septembra 1991.

U deklaraciji je bilo definisano strateško opredeljenje te zemlje da usvaja i primenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema.

Povodom obilježavanja 28 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori, u Podgorici će danas biti organizovana sadnja drveća u park šumi Tološi.

U akciji "Nek gora zazeleni", učestvovaće predstavnici Vlade, Zajednice opština Crne Gore i Glavnog grada Podgorica, kao i članovi pregovaračke strukure, ambasadori i djeca iz Osnovne škola Štampar Makarije.

U Podgorici će danas biti održan i građanski protest za spas ekološke Crne Gore, kojim će simbolično biti obilježeno 28 godina od usvajanja Žabljačke deklaracije.

Organizatori protesta poručili su da će na skupu pokazati da im je stalo do ekološke države Crne Gore, održivog razvoja, budućnosti koja obećava, do zemlje kojoj se vraća i ostaje.

Sve vijesti