CG prva zemlja ZB koja je odustala od ulaganja u ugalj

Autor:

Crna Gora je ukinula planove za dodavanje jedinice snage 254 MW u termoelektrani u Pljevljima,čime je postala prva država ZB koja je zauzela čvršći stav o zagađenju vazduha od uglja,rekao je Rojtersu savjetnik predsjednika Ljubo Knežević

CG prva zemlja ZB koja je odustala od ulaganja u ugalj Foto: MONDO/Predrag Vujić

Ovaj medij ističe odlučnost Crne Gore da se okrene obnovljivim izvorima.

Navode da se Crna Gora se, kao i druge balkanske zemlje, suočava s akutnom potrebom za novim izvorima energije nakon što decenijama nije bilo dovoljno ulaganja.

Knežević je rekao da je do ovog poteza došlo nizom izmena evropskih propisa o industrijskim emisijama, kao i formalnog stava međunarodnih finansijskih institucija prema projektima ove vrste.

“Zaključeno je da projekt više nije moguće realizovati na komercijalno opravdanim principima, poštujući željene ekološke standarde“, rekao je Knežević za Reuters.

Vlada bi umjesto toga preuredila postojeću jedinicu od 210 MW u Pljevljima kako bi se izbjeglo njezino zatvaranje, povećanje proizvodnje i smanjenje efekata staklene bašte u skladu s EU standardima, dodao je.

Crna Gora takođe želi dodati nove vjetrove i solarne kapacitete kako bi se postigli ciljevi bloka za obnovljive izvore energije.

Knežević je rekao da su već uložene značajne investicije za obnovu dvije velike ekološke crne tačke u Pljevljima, od kojih se jedna odnosi na obnavljanje deponije pepela i šljake nastale radom elektrane.

Sve vijesti