PREMIJERA: Huawei Mate 30 Pro + cijene (FOTO)

Autor:

Pratite minhensku premijeru jednog od najvažnijih telefona današnjice - Huawei Mate 30, Mate 30 Pro i Huawei Mate 30 Lite!

PREMIJERA: Huawei Mate 30 Pro + cijene (FOTO) Foto: Mondo/Marko Čavić

Kompanija Huawei je najavila telefon o kojem se ovih mjeseci najviše pričalo - Mate 30 i Mate 30 Pro, koji će naslediti Mate 20 seriju, prodatu dosad u više od 16 miliona komada.

Dizajn telefona inspirisan je legendarnim Leica kamerama, pa su ivice zaobljene, gornji i donji dio su zasječeni ravno, a kamera ima prepoznatljiv krug oko četiri sočiva. Huawei nije propustio priliku da se naruga Apple kompaniji, čiji telefoni danas koriste ono što je Mate serija prije nekoliko godina - četvrtast sistem kamera. Osim toga, Huawei ove godine prelazi na krug, jer smatraju da je to prigodnije i ljepše rješenje.

Dizajn priča nastavlja se novim tipom zadnjeg stakla, koji je peskiran na jednom, donjem dijelu i na njemu ne ostaju otisci prstiju, dok je gornji dio sjajan i, takođe ne klizi iz ruku. U Prodaji će biti i dva kožna modela, sa leđima od kože u zelenoj i narandžastoj boji, pogodni za vegane, dok će običan model Huawei Mate 30 Pro imati četiri boje - srebrnu, crnu, ljubičastu i zelenu.

Ekran telefona Huawei Mate 30 Pro je 6,53 inča Flex OLED, rezolucije 2.400 x 1.176 piksela, uz 18,4:9 odnos stranica i notch u kojem je i novi sistem 3D skeniranja lica. Kompanija je svoj Mate 30 Pro notch uporedila sa konkurentskim i daleko je manjih dimenzija u odnosu na sve druge. Ekran ima velike ivice sa strane, koje se uklapaju u donji dio telefona i čak imaju i nevidljive tastere, koji olakšavaju kontrolisanje muzike ili selfi fotkanje, a nisu pravi tasteri, kakve viđamo na bokovima današnjih telefona. Huawei ovaj tip ekrana naziva "Horizon Display", a zakrivljenje ivica ekrana je, za one koji vole da znaju, čak 88 stepeni.

Huawei svakako ima već predstavljen Kirin 990 čipset, zajedno sa najboljim sistemom hlađenja u mobilnoj industriji, koji je brži za hlađenje i čak i do nekoliko stepeni se telefon manje grije u odnosu na druge modele sa sličnim sistemom.

Baterija Huawei Mate 30 Pro ima 4.500 mAh i podržano je 40 vati brzo punjenje, kao i 27 vati brzo bežično punjenje, pomoću kojeg se mogu puniti bilo koji drugi uređaji, koji podržavaju bežično punjenje. Naravno, Huawei u kutiju pakuje i Super brzi punjač, što drugi proizvođači ne čine, pa je telefon u startu isplativiji.

Najnoviji telefon drugog najvećeg proizvođača smartfona ima 8 GB RAM i 128 ili 256 GB memorije, podršku za Dual SIM 5G, kao i hibridnu Huawei memorijsku karticu i SIM karticu, a sve je zasnovano na EMUI 10 korisničkom okruženju i Android 10 operativnom sistemu. Nema 3.5 mm audio ulaz, ima USB Type-C, nema klasičnu slušalicu, ali ima sistem prenosa zvuka preko ekrana, kao Huawei P30 Pro uređaj.

Telefon ima ugrađen skener otiska prsta u ekran, a na raspolaganju je i 3D skeniranje lica. AI je uključen u zaštitu privatnosti, pa može da sakrije poruke kad primijeti da vam neko viri u telefon - upravo je to jedna od funkcija, koje donosi novi sistem 3D zaštite u notch-u, koji radi pomoću dvije kamere i infracrvenog svjetla/senzora.

Kamera telefona je, naravno posebna priča - dvije kamere rezolucije 40 MPx, jedna rezolucije osam megapiksela i četvrta kamera tzv. 3D ToF (Time of Flight) kamera za osjećaj i skeniranje prostora. Prva kamera je f/1,8, druga ima OIS i ona je f/1,6, treća je telefoto, f/2,4 sa OIS-om, a četvrta zasad nije dodatno objašnjena, osim da služi za skeniranje prostora i dodavanje osjećaja dubine. Zajednički sa AIS-om ova kamera bi trebalo da bude nešto što je sasvim novo na tržištu, a tu je konačno i 4K video snimanje (Cine Camera) sa svih 60 fps. Video, koji je Huawei prikazao na premijeri, kao dokaz sposobnosti kamere je zaista impresivan!

Nevjerovatno, ali istinito, Mate 30 Pro snima najusporeniji video ikad sa 7.680 kadrova po sekundi u 720p rezoluciji. Tu je i Full HD rezolucija u 960 fps usporenom snimanju, što je skok sa 720p na prošloj generaciji.

Selfi kamera je rezolucije 32 MPx i karakteristike su joj veći senzor i f/2.0 i podrška za Da Vinci čip, koji omogućava kontrolisanje ekrana gestovima iznad njega, bez dodirivanja, pa je Huawei pretekao Google i Pixel 4, koji je trebalo da bude prvi telefon s tim opcijama.

Cijene telefona su iznenađujuće: Huawei Mate 30 koštaće 799 eura, Huawei Mate 30 Pro 1.099 eura, Mate 30 Pro 5G je 1.199 eura i Huawei Mate 30 RS Porsche Design je 2.095 eura!

Kompanija Huawei, kako je navedeno na intervju panelu, koji je uslijedio nakon premijere ima već plan u kojim zemljama će se prodavati Mate 30 serija, ali ne žele da ga komentarišu još uvijek. Ipak, Huawei je naveo da je plan da se Mate 30 serija u Evropi pojavi za oko mjesec dana, dakle do kraja novembra ove godine.

Sve vijesti