"Više ljekara dolazi u KCCG, nego što ga napušta"

Autor:

Klinički centar Crne Gore (KCCG) je u posljednjih godinu napustilo osam, a u istom periodu zapošljeno je 13 novih ljekara, kazao je direktor te ustanove Jevto Eraković.

"Više ljekara dolazi u KCCG, nego što ga napušta" Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Eraković je, za PR Centar, kazao da u KCCG-u u proteklom periodu postoje jasni pomaci kada je riječ o kadrovskom poboljšanju.

„Za proteklih godinu imamo povećanje od oko 20 ljekara specijalista i deset supspecijalista, što itekako utiče na poboljšanje rada KCCG-a“, istakao je Eraković.

Fokus KCCG-a je, kako je rekao, edukacija i osposobljavanje mladih specijalista.

„U tom smislu, uz pomoć Vlade i Ministarstva zdravlja obezbijeđena su značajna finansijska sredstva za edukaciju mladog kadra i ističem da imamo najbolju saradnju sa Kliničkim centrom Ljubljana, Bolnicom AKH u Beču i planiramo saradnju sa Univerzitetskom klinikom u Hamburgu“, naveo je Eraković.

Prema njegovim riječima i afirmisani univerzitetski profesori u najboljim radnim godinama prepoznaju KCCG kao ustanovu gdje mogu da dalje nastave uspješnu ljekarsku i profesorsku karijeru.

„Sa ponosom mogu da istaknem da smo u KCCG-u angažovali tri takva profesora, dva interventa radiologa i jednog dječjeg neurologa. Veliko priznanje za KCCG je da istakuti stručnjaci iz regiona prepoznaju našu ustanovu kao mjesto gdje će da nastave da se afirmišu“, rekao je Eraković.

On je kazao i da mladi doktori koji su studije i specijalistička i supspecijalistička usavšavanja sticali van Crne Gore, prepoznaju KCCG kao mjesto gdje će nastaviti karijeru.

„Ubrzo ćete biti informisani o konkretnim imenima naših istaknutih uspješnih doktora, koji će doprinijeti da crnogorski zdravstveni sistem funkcioniše na još bolji način. Jako nam je važno da naši kadrovski kapaciteti jačaju iz dana u dan“, kazao je Eraković.

Prema njegovim riječima kada se sve zaokruži dobija se cjelina koja garantuje uspjeh u daljem radu a uz podršku države biće povećana osnovna materijalna sredstava.

On je istakao da je u posljednjih godinu KCCG napustilo osam ljekara, a u istom periodu se zaposlilo 13 novih.

„To je dinamičan proces. Neko nalazi svoju šansu u drugim organizacionim jedinicama, prije svega u privatnoj praksi, dok drugi nalaze svoje mjesto u KCCG-u. Imamo primjere da su se ljekari, koji su ranije napustili KCCG i zaposlili se u privatnoj praksi, ponovo vratili da rade u KCCG-u“, naveo je Eraković.

Određen broj ljekara je, kako je kazao, napustio KCCG i otišao da radi u inostranstvu.

„Priznanje je da ljekari koji rade u KCCG-u mogu bez ikakvih problema da nađu zaposlenje u bilo kome referentnom evropskom centru. Jasno je da postoji migracija doktora i to je nešto što je prisutno svuda u svijetu“, naveo je Eraković.

U nekim segmentima su, kako je kazao, potrebna kadrovska pojačanja.

„Toga smo svjesni, ali pacijenti nijednog trenutka ne trpe zbog nedostatka doktora. Mi imamo potpuno razvijen sistem, kojim uspjevamo da nadomjestimo nedostatak ljekara u pojedinim rijetkim segmentima“, istakao je Eraković.

On je kazao da je, imajući u vidu veliki broj specijalizacija, siguran da će te nedostatke nadoknaditi i da slijedi period napretka rada u KCCG-u.

Tagovi:
Sve vijesti