Obilježiće Međunarodni dan čišćenja obala

Autor:

Nevladina organizacija (NVO) Zero Waste Montenegro organizovaće u subotu Međunarodni dan čišćenja obala u Crnoj Gori, u saradnji sa NVO Naša akcija i pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Podgorici i EU info centra.

Obilježiće Međunarodni dan čišćenja obala Foto: Mondo/Luka Maraš

Iz EU info centra su kazali da će u subotu više od 15 NVO, međunarodnih institucija, javnih preduzeća i grupa građana udružiti snage da bi uticali na podizanje svijesti o rastućem problemu prekomjerne upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu i gomilanja otpada, čisteći 12 lokacija istovremeno.

Kako se navodi, biće očišćeni kanal Solane, ušće kanala Port Milena i Velika plaža u Ulcinju, rt Ratac u Sutomoru, ostrvo Katič u Petrovcu, Stoliv u Kotoru, plaža Pecka u Tivtu, plaža Titova vila u Herceg Novom.

Planirano je i čišćenje korita rijeke Lim u Beranama i Tare u Nacionalnom parku Durmitor i obala jezera Krupac u Nikšiću, dok će čišćenje ostrva Sinjavac u Bijelom Polju biti organizovano u utorak.

„Centralna akcija čišćenja planirana je na jezeru Krupac u Nikšiću u subotu u deset sati i 30 minuta, a građanima će se pridružiti i predstavnici NVO Zero Waste Montenegro i Naša akcija, Delegacije EU, EU info centra i međunarodne zajednice“, kaže se u saopštenju.

Povodom Međunarodnog dana čišćenja obala u Crnoj Gori medijima će se obratiti, generalna menadžerka NVO Zero Waste Montenegro Aleksandra Oberten i šefica Sektora za evropske integracije, politička pitanja, medije i informisanje u Delegaciji EU, Plamena Halačeva.

Sakupljeni otpad će, kako se navodi, biti kategorizovan i dokumentovan kao dio globalne inicijative 'BrandAudit2019.

Dobijeni podaci biće korišćeni za sačinjavanje preporuka proizvođačima i opštinama u pogledu smanjenja otpada, njegovog sakupljanja, ponovne upotrebe i boljeg recikliranja“, rekli su iz EU info centra.

Sve vijesti