Ključna opcija iPhone 11 serije upitna zbog Kine?

Autor:

Novi Apple-ov iPhone ima opciju, koja se pravi i od recikliranih metala rijetke zemlje, koji bi mogli da postanu problematični za kompaniju, ako Kina stavi embargo Vašingtonu.

Ključna opcija iPhone 11 serije upitna zbog Kine? Foto: MONDO/Apple

Novi iPhone koristiće reciklirane elemente metala rijetke zemlje u izradi jedne od svojih ključnih komponenti, saopšteno je iz kompanije Apple. Reciklirani metali rijetke zemlje biće korišćeni kod funkcije "taptic engine", koja simulira fizički taster, prenosi agencija Rojters.

Metali rijetke zemlje, grupa od 17 specijalizovanih minerala, nedavno su se našli u samom središtu trgovinskih tenzija između Sjedinjenih Država i Kine. Ovi elementi koriste se u izradi oružja, potrošačke elektronike i drugih proizvoda. Kina je dominantna sila u preradi ovih sirovina, a nedavno je nagovijestila da bi mogla da ograniči prodaju metala rijetke zemlje Vašingtonu, baš kao što je to učinila i Japanu nakon diplomatskog spora 2010. godine.

Međutim, potpredsjednica Apple-ovog odeljenja za životnu sredinu i društvene inicijative Lisa DŽekson je poručila da Apple-ova upotreba recikliranih metala rijetke zemlje "nije povezana" sa trgovinskim tenzijama.

Zvanični Peking nije do sada komentarisao ovakve mogućnosti, ali kako Huawei trpi ogromnu štetu zbog embarga SAD-a situacija bi mogla da se zakomplikuje i za Vašington.

iPhone 11 izaziva FOBIJE! (FOTO)

Sve vijesti