Od akciza na gorivo prihodovano više 100 miliona!

Autor:

Crna Gora je od akciza na gorivo za osam mjeseci ove godine prihodovala 100,54 miliona eura, što je 3,7 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Od akciza na gorivo prihodovano više 100 miliona! Foto: MONDO/Danilo Jauković

Akciza na litar eurodizela, koji prema posljednjem obračunu košta 1,21 eura, iznosi 44 centa.

Kada je riječ o eurosuperu 95 i 98, država po litru tog goriva, na cijenu od 1,29, odnosno 1,33 eura, ubira 55 centi.

U periodu od 1. januara do 31. avgusta, prihodi po osnovu akciza na gorivo iznosili su 100,54 miliona eura, što je u odnosu na isti period prošle godine 3,68 odsto više”, rekli su u Ministarstvu Dnevnim novinama.

Oni su dodali da prihodi od akciza na mineralna ulja i njihove derivate čine 8,56 odsto ukupnih prihoda budžeta za osam mjeseci.

Kada je riječ o prošloj godini, u državni budžet se po osnovu akciza na gorivo slilo 163,7 miliona eura.

U Ministarstvu finansija su naveli da će se, prema programu rada Vlade, Zakon o akcizama mijenjati u četvrtom kvartalu, tačnije krajem godine.

Posljednje izmjene, kada je riječ o visini akcize na mineralna ulja, njihove derivate i supstitute, izvršene su prije dvije godine, donošenjem izmjena i dopuna Zakona o akcizama.

Navedenim izmjenama realizovano je povećanje visine akcize na olovni i bezolovni benzin, kao i na gasna ulja u zavisnosti od namjene za koju se ta ulja koriste-motorni pogon, industrijske i komercijalne svrhe i za svrhe grijanja. Kada je riječ o promjenama visine akcize na mineralna ulja, Ministarstvo će detaljno razmotriti takvu odluku, vodeći pri tom računa o prioritetima ekonomske, odnosno fiskalne politike, njihovom uticaju na ukupne prihode budžeta”, rekli su u resoru ministra Darka Radunovića.

Oni dodaju da je postojeća visina akcize u potpunosti usklađena sa minimalnim iznosima koji su propisani direktivom Savjeta EU o restrukturiranju okvira Zajednice za oporezivanje energenata i električne energije kao i obuhvata proizvoda koji podliježu akciznoj obavezi.

Prema posljednjim podacima iz Biltena Ministarstva ekonomije, cijena eurosupera 95 u Crnoj Gori viša je od prosjeka u regionu, dok je eurodizel jeftiniji od prosječne regionalne vrijednosti.

Sve vijesti