KO KOGA ubija po Jemenu?

Autor:

Vojni ili teroristički napad u Saudijskoj Arabiji, koji uzdrmao cijenu nafte u cijelom svijetu, izveli su Huti iz Jemena. Navodno su bez ičije pomoći sa 10 dronova napali najveće saudijsko naftno postrojenje. Da li je to bilo baš tako?

KO KOGA ubija po Jemenu? Foto: HONS/AP

Saudijci i Amerikanci tvrde kako iza napada stoji Iran.Majk Pompeo, državni sekretar SAD, dao je izjavu iz koje je očito da u Vašingtonu ciljaju na Teheran.

"Iran je sada pokrenuo napade bez presedana na svjetske zalihe energentima".

GLEDAJU JEMEN, MISLE NA IRAN

Slična se situacija dogodila u maju kada su SAD i Saudijci optužili Iran za napad na dva tankera u Persijskom zalivu. Ubrzo su Sjedinjene Američke Države poslale nosač aviona "Abraham Linkoln" u Persijski zaliv "kako bi se spriječili iranski napadi na američke objekte", iako službena istraga, koju su vodile zemlje čija su plovila tada napadnuta - Ujedinjeni Emirati, Saudijska Arabija i Norveška, nije našla dokaze da iza njih stoji Iran.

Pompeov nastup lako shvatljiv, s obziroma da teokratska diktatura Saudijske Arabije spada među glavne američke saveznike, a Iran među - neprijatelje, piše zagrebački "Jutarnji list".

Tu su poklapaju interesi SAD i Izraela, koji Irance, takođe, smatra glavnim neprijateljima jer naoružava šiitski Hezbolah u Libanu.

U takvom spletu Saudijci su optužili Teheran da je Hutima, pokretu iz Jemena koji se bori u tamošnjem građanskom ratu i protiv strane intervencije, obezbijedio rakete i bespilotne letjelice koji su korišćeni u napadima na saudijske gradove.

Saudijski državni mediji odmah su izvijestili kako je prestolonasljednik Mohamed bin Salman u telefonskom razgovoru rekao američkom predsjedniku Donaldu Trampu da je

Kraljevstvo "voljno i sposobno" da odgovori na napade na naftna postrojenja za koja su odgovornost preuzeli Huti.

Zauzvrat je Tramp Salmanu potvrdio da su SAD spremne na saradnju s Kraljevinom kako bi zaštitilo njegovu bezbjednost nakon napada dronovima.

S druge strane, teško je vjerovati da su Huti sami sposobni da upravljaju sofisticiranim napadima dronovima na udaljene ciljeve u Saudijskoj Arabiji, sa kojom ratuju već pet godina.

SAD: POTVRĐENA LANSIRANJA IZ IRANA

SAD su identifikovale lokacije u Iranu sa kojih su lansirani dronovi i krstareće rakete na ključne saudijske naftne instalacije, rekao je jedan američki zvaničnik. On je precizirao za Si-Bi-Es Njuz (CBS News) da su te lokacije u južnom Iranu i na sjevernom vrhu Zaliva, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Nakon što su snage Hutija ušle u glavni grad Sanu u septembru 2014, Saudijska Arabija pripremila je koaliciju 10 zemalja, u kojoj su bili Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan i Maroko, te počela krvavi rat u kojem su počinjeni mnogi ratni zločini.

Ispostavilo se da nemaju dovoljno sposobnosti i snage da suzbiju neprijatelje, pa će rat u Jemenu biti dugotrajan i iscrpljujući, a u međuvremenu je međunarodno priznati predsjednik Abdrabuh Mansur Hadi pobjegao u Saudijsku Arabiju.

Huti su zeidi, što je ne baš pravovjeran oblik šiitskog učenja, ali kao neprijatelji Saudijaca saraduju s Iranom, iako obavještajni stručnjaci procjenjuju da je uticaj Teherana prilično ograničen.

U Jemenu su donedavno postojale dvije zaraćene strane - prvu je predvodio šef jemenske vlade Abdrabuh Mansur Hadi, koga podržava Saudijska Arabija, a drugu lider Hutija Abdul-Malik al-Houti, koga pomaže Iran.

Ljetos su se iz igre povukli Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su počeli da podržavaju Prelazno vijeće Južnog Jemena (STC) koje vodi Aden Ajdarus al-Zubaidi, čije su snage u avgustu zauzele najveći deo Adena.

Drugim recima, Saudijci su de fakto izgubili Jemen, a uprkos najmodernijem naoružanju, nisu sposobni da zaštite ni vlastitu državu, a kamoli negdje da uvode red. Zato žele da se uključi Amerika, zaključuje "Jutarnji list".

Sve vijesti