POSLOVE NAMEŠTAJU firmi porodice RATNOG ZLOČINCA

Autor:

Američka kompanija Podesta group LLC tvrdi da se na tenderima u Republici Srpskoj favorizuje firma Sarajevoinvest, u vlasništvu porodice ratnog zločinca Momčila Krajišnika. Pismeno obavešten Dodik i predsednica i premijer RS.

POSLOVE NAMEŠTAJU firmi porodice RATNOG ZLOČINCA Foto: Samir Cacan, mondo.ba

Amerikanci su osvojim tvrdnjama obavestili srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, predsednicu Srpske Željki Cvijanović i premijera Radovana Viškovića.

Pismo nezadovoljne američke firme otišlo je i na adrese ministarstava energetike i rudarstva i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS i Elektroprivrede RS i Šuma RS, tako da niko u Srpskoj više ne može da se pravi neobavešten.

Radio Sarajevo prenosi da se u "Obaveštenju o uočenim nepravilnostima sa predlogom za

preduzimanje aktivnosti", navodi se da su u toku poslovanja uočili veoma značajne napravilnosti nezakonitosti.

"Capital" piše da se u pismu skreće pažnja na nepravilnosti u praktičnoj primeni Zakona o javnim nabavkama BiH. Veoma su izražene pojave nelojalne konkurencije i favorizovanja pojedinih "povlaštenih" ponuđača, a na te pojave je izostala rekacijanosilaca vlasti na svim nivoima.

Kao primer favorizovanja "povlaštenih" ponuđača navodi se dodela ugovora konkurentskoj firmi Sarajevoinvest, u visini od 500.000 KM (250.000 evra) Elektrokrajine, bez sprovođenja postupka javne konkurencije.

U pismu se navodi da se to dogodilo krajem 2018. godine za nabavku impregnisanih TT stubova, o čemu su svi relevantni činioci upoznati, a nikakve reakcije nije bilo, "iako se radi o nezakonitosti koja predstavlja krivično delo", navodi Podesta Group.

Američka firma takođe navodi da su zraženi primeri da se u toku postupka javne nabavke menjaju tehnički uslovi i karakteristike tražene robe, kako bi se pogodovalo Sarajevoinvestu.

Ugovorni organ traži i dobija robu slabijeg kvaliteta ispod standarda koji su traženi prvobitno. Kao primer, firma navodi nabavku impregnisanih TT stubova u Elektro-Hercegovini za 2019. godinu.

Takođe su istakli primer nabavke stubova kod Elektrokrajine, a kada je ugovor dodeljen najpovoljnijemponuđaču, ali je nakon žalbe Sarajevoinvesta Kancelarija za razmatranje žalbi, suprotno prethodno zauzetoj praksi, prihvatila žalbu Sarajevoinvesta i potvrdu koju je u prethodnim postupcima proglasila nepravilnom u konkretnom postupku prihvatila kao validnu!?

"S tim u vezi podnesene su i krivične prijave protivodgovornih lica u „Sarajevoinvestu“ i u komisiji, ali je reakcija nadležnih organa izostala", upozorava se u pismu. Iz tog razloga, opravdano sumnjamo u pristrasnost komisije u korist Sarajevoinvesta, istaknuto je.

Sarajevoinvest je, prema podacima iz privrednog registra,firma u vlasništvu porodice bivšeg predsenika SKupštine RS, Momčila Krajišnika, koji je 2006. godine u Haškom tribunalu osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti u BiH.

Sve vijesti