Sibir: EKSPLOZIJA u laboratoriji sa ebolom i boginjama

Autor:

U jednom od najvećih svjetskih centara za istraživanje virusa u Sibiru, gdje se čuvaju uzorci malih boginja, antraksa, HIV-a i ebole, došlo je do snažne eksplozije i požara.

Sibir: EKSPLOZIJA u laboratoriji sa ebolom i boginjama Foto: YouTube/Screenshot/ Saskatchewan Health Authority

Vatrogasci i spasilačke službe hitno su poslati u Državni istraživački centar za virologiju i biotehnologiju u Koltsovu da ugase požar koji je izbio kada je na petom spratu šestospratnice eksplodirala plinska boca.

Eksplozija se dogodila tokom renoviranja prostorija za sanitarnu inspekciju i tom prilikom je jedan od radnika zadobio opekotine i hitno je prebačen obližnju bolnicu, prenose ruski mediji.

Požar je brzo ugašen a vlasti tvrde da nikakve biološki opasne materije nisu dospjele u atmosferu.

Eksplozija i požar su od hitnog slučaja prerasli u veliki incident jer su se dogodili u “Vektor institutu” - laboratoriji poznatoj po tome što je razvila vakcine protiv ebole i hepatitisa, kao i po proučavanju epidemija i opštih problema oko imunologije.

Vektor je, inače, jedno od dva mjesta na svijetu gdje se čuvaju uzorci sada iskorenjenih malih boginja.

Za vrijeme Hladnog rata vjerovalo se da je dio sada već propalog sovjetskog programa biološkog oružja, što znači da se neki od najopasnijih vrsta virusa – uključujući boginje, ebolu, kugu i antraks još uvijek čuvaju u zgradi Instituta.

Centar se našao u žiži interesovanja 2004. kada je jedna naučnica umrla nakon što se ubola na iglu zaraženu ebolom.

Sve vijesti