Osam zabluda o varenju

Autor:

Dijetetičarka Ana Hardman i nutricionistkinja Lili Suter otkrivaju najčešće mitove o varenju.

0
A- A A+
stomak, ishrana, varenje Foto: Guliver/Getty Images/Maksym Azovtsev

Za većinu ovih mitova ste vjerovatno čuli, a možda i vjerujete u njih – dijetetičarka i nutricionistkinja otkrivaju istinu.

Žvakanje hrane 20 puta pomaže varenje

"Ovo 'pravilo' koje uče djecu godinama nije baš istinito", kaže Hardmanova. Ona objašnjava da se hrana u ustima miješa sa pljuvačkom i da tada počinje proces razgradnje kako bi tijelo moglo da apsorbuje hranu. "Nebitno je da li žvaćete pet ili 20 puta, bitno je da sažvaćete dovoljno da možete da progutate".

Crveno meso je uzrok kancera

"Crveno meso nije nužno uzrok raka, ali ishrana bogata crvenim i obrađenim mesom se povezuje sa povećanim rizikom od nekih vrsta raka, uključujući i rak crijeva", kaže Hardman.

Ona ističe da se svima koji jedu oko 90 grama crvenog ili obrađenog mesa dnevno savjetuje da smanje na 70 grama dnevno, kako bi smanjili rizik obolijevanja od raka.

Stres je uzrok čira na želucu

"Stres svakako može da pogorša čir, ali to nije uzrok", kaže Suterova, dodajući da su čirevi na želucu poslijedica bakterijske infekcije.

Ležanje posle jela je loše za varenje

"Kod nekih ljudi to može da stvori probleme sa gorušicom ili varenjem. Spavanje na desnoj strani opušta mišiće između stomaka i jednjaka, dovodeći do refluksa", kaže Suterova, dodajući da nekima ležanje posle jela uopšte ne smeta.

Hrana može da "upije" alkohol

Mnogi smatraju da je pametno da posle konzumiranja alkohola jedu kako bi hrana upila alkohol.

"Međutim, pomaže samo da jedete prije alkohola jer će se tako usporiti brzina kojom se alkohol apsorbuje", objašnjava Suter.

Ispijanje tople vode pomaže varenje

Neke studije su pokazale da ispijanje tople vode pomaže varenje tako što ispira toksine, ali Hardmanova kaže da nema čvrstih dokaza za to.

"Ipak, unošenje dovoljne količine vode, hladne ili tople, važno je za varenje jer smanjuje rizik od konstipacije".

Ako progutate žvaku, ostaće u stomaku godinama

Suterova ističe da je žvakaću gumu nemoguće svariti kao ostalu hranu, ali ona svakako neće ostati u stomaku godinama.

"Organizam ne može da razgradi žvaku kao drugu hranu, ali sistem za varenje će odraditi svoje i izbacićete je prilikom pražnjenja crijeva".

Stajanje prilikom jela je dobro za mršavljenje

"Stajanjem dok jedete ćete možda potrošiti više kalorija nego dok sjedite, ali ćete sa druge strane možda jesti brže. Istraživanja su pokazala da je bolje jesti sporije, kako biste na vrijeme osjetili kada ste siti i izbjegli prejedanje", zaključuje Suter.

Tagovi:
Sve vijesti