UPCG: Očekujemo da sud ukine neradnu nedjelju

Autor:

Unija poslodavaca (UPCG) očekuje da će Ustavni sud prihvatiti inicijativu te poslodavačke organizacije i staviti van snage zakonsku normu o neradnoj nedjelji.

0
A- A A+
sastanak u UPCG Foto: Unija poslodavaca Crne Gore

  Savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u UPCG, Filip Lazović, kazao je da misli da je po Zakonu o Ustavnom sudu rok za odgovor suda godina i po.

UPCG je podnijela Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i na malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim malog broja izuzetaka.

Lazović je, gostujući u Jutarnjem programu RTCG, rekao da svaki radnik u Crnoj Gori inače ima pravo na jedan slobodan dan, što je regulisano Zakonom o radu.

"Zakon o unutrašnjoj trgovini ne treba da štiti prava radnika, nije donesen zbog toga. On treba da reguliše unutrašnju trgovinu u Crnoj Gori, a prava radnika treba da regulišu Zakon o radu, Opšti kolektivni ugovor, Granski kolektivni ugovor i Ugovor o radu", objasnio je Lazović.

On je saopštio da oni samo traže da se pusti svaki privrednik u Crnoj Gori da ocijeni je li u njegovom interesu da radi nedjeljom.

Lazović je, komentarišući stav Unije slobodnih sindikata (USSCG) da očekuju da će sud odbaciti inicijativu za ocjenu ustavnosti, kazao da je to očekivana reakcija socijalnih partnera.

"Njihov stav je legitiman. Oni smatraju da će Ustavni sud da odbije našu inicijativu, jer će posmatrati neke evropske vrijednosti, a ja mislim da bi Ustavni sud trebalo da čita prvenstveno Ustav i uvaži ono što tamo piše, a ono što tamo piše ide na ruku UPCG", saopštio je Lazović.

Tagovi:
Sve vijesti