OTKRIĆE: Tijela se pomjeraju u kovčegu i nakon smrti

Autor:

Tijela pokojnika pomjeraju se više od godinu dana nakon njihove smrti, tvrdi naučnica koja radi na prvoj "farmi ljudskih tela" u Australiji, piše Kurir.

0
A- A A+
leš, mrtvac Foto: Guliver/Getty Images/Artem_Furman

  Alison Vilson, koja je završila osnovne studije medicine na Univerzitetu Centralnog Kvinslenda, došla je do iznenađujućeg okrića nakon što je snimala raspadanje tijela donatora u intervalima od 30 minuta tokom perioda od 17 mjeseci.

Farma tijela, čiji zvanični naziv glasi Australijski Institut za tafonomska eksperimentalna istraživanja (AFTER), nalazi se na obodu Sidneja, a osnovana je prije tri godine u svrhu proučavanja raspadanja ljudskog tijela u različitim uslovima kako bi se olakšalo "oživljavanje" scenarija na mjestu zločina, prenosi Kurir.

"Otkrili smo da se ruke značajno pomjeraju tako da su iz položaja pored tijela dospjele u položaj sa strane. U jednom slučaju, ruka se udaljila od tijela, a zatim vratila i zamalo ponovo dodirnula tijelo, rekla je Vilson za ABC News.

Ona kaže da je očekivala blago pomjeranje u ranim fazama raspadanja, ali da se iznenadila kada je vidjela da su pokreti trajali najmanje 17 mjeseci tokom snimanja. Ona vjeruje da je pomjeranje posledica smanjivanja i grčenja tijela kada se ligamenti suše.

Kako prenosi Kurir, naučnici kaže da bi nova saznanja mogla da odigraju važnu ulogu u policijskim istragama, a forenzički antropolog dr Gzanti Malet, takođe istraživač na institutu AFTER, takođe je veoma uzbuđen.

Prema njegovim riječima, istrage su se ranije zasnivale na pretpostavci da je položaj u kome je tijelo nađeno bio takav i u trenutku kada je osoba umrla, osim u slučajevima kada postoje dokazi da su tijelo premjestili drugi ljudi ili životinje.

Tagovi:
Sve vijesti