Patrijarh Irinej i dalje loše, ne ustaje iz kreveta?

Autor:

Po manastirima i crkvama širom Srbije se čitaju molitve za zdravlje patrijarha, piše današnja štampa.

0
A- A A+
patrijarh-irinej-stefan-stojanovic Foto: MONDO/Stefan Stojanović

  Iako je pre više od deset dana izašao iz bolnice u kojoj je boravio zbog izuzetno visoke temperature i opšte iscrpljenosti organizma, patrijarh srpski Irinej (89) i dalje se ne oseća dobro.

On vreme provodi uglavnom u krevetu, uzima terapiju, a lekari sa VMA povremeno dolaze u Patrijaršiju da ga obiđu.

Izvori lista "Alo" iz Crkve navode da oporavak poglavara SPC teče daleko sporije nego što je on sam očekivao, budući da je još iz bolničke sobe napravio brojne planove i najavio svoj dolazak na mnoge događaje, na koje ipak zbog narušenog zdravlja na kraju nije mogao da ode.

Izostao je i sa Svečane akademije pokraj manastira Svetog Nikole kod Kuršumlije, kojom je tokom vikenda počelo obeležavanje 850 godina Nemanjinih zadužbina u Toplici, ali je poslao telegram.

"Poruku Njegove svetosti srpskog gospodina Irineja, koji nije mogao da učestvuje u ovom liturgijskom sabranju zbog zdravstvenih razloga, pročitao je episkop kruševački David, član Svetog arhijerejskog sinoda SPC", saopštila je juče crkvena televizija „Hram“.

Patrijarh je, inače, kaže izvor, pre vremena izašao iz bolnice...

"I to najviše da Hrizostom ne bi predsedavao Sinodu. Po pravilu, on je mjestobjustitelj u odsustvu patrijarha, kao što je to bio Amfilohije, kad je patrijarh Pavle bio bolestan. Mjestobjustitelj je uvek najstariji mitropolit u Sinodu - a Hrizostom je sada jedini mitropolit u Sinodu. Ali, tu zakazanu sednicu Sinoda ipak je otkazao dan pred održavanje. Zato što mu nije bilo dobro", kaže izvor.

On navodi i da se po manastirima širom Srbije gotovo svakodnevno čitaju molitve za njegovo zdravlje. Tako se i u nedelju u Visokim Dečanima na liturgiji kojoj je prisustvovao veliki broj naroda, bratstvo manastira zajedno s njima kraj kivota Svetoga kralja pomolilo za zdravlje patrijarha.

Sve vijesti