Evo kako je Britanija vladala morima pre 3.000 godina

Autor:

Limene ploče iz Kornvola i Devona, stare 3.000 godina, koje su otkrivene u Izraelu, Grčkoj i Turskoj, svedoče o snažnim trgovinskim vezama ovog dela Evrope i istočnog Mediterana još u bronzanom dobu.

Evo kako je Britanija vladala morima pre 3.000 godina Foto: YouTube/Screenshot/AZ Emily Taylor

Naučnici su u Izraelu otkrili 3.000 godina stare limene ploče iz Devona i Kornvola koje svedoče da su još u bronzanom dobu postojale pomorske trgovačke rute između Britanskih ostrva i ostatka tada poznatog sveta.

Stručnjaci nemačkog Heidelberg univerziteta pronašli su u Izraelu 3.000 godina stare limene pločice napravljene u Kornvolu i Devonu. Slične pločice su pronađene i na arheološkim nalazištima u Turskoj i Grčkoj.

Kako pišu britanski mediji, ova otkrića su dokaz da su još od bronzanog doba između ovog dela Evrope i istočnog Mediterana postojale trgovačke rute a sirovine poput lima, ćilibara, stakla i bakra bile su cenjena valuta.

“Bronza je korišćena za proizvodnju oružja, nakita i svakodnevnih predmeta zbog čega je cela ova epoha i zasluženo dobila ime”, rekao je dr Erns Pernicka sa Univerziteta Heidelberg.

Poreklo lima na ovim lokalitetima dugo je bilo enigma, budući da su limeni predmeti i njihovi ostaci retkost u Evropi i Aziji. Region istočnog Mediterana, gde su neki od ovih pretmeda pronađeni, naročito je poznat kao mesto gde nema ostataka lima što znači da je ova sirovina uvezena”, dodao je on.

Metali u polugama naročito su važni stručnjacima jer lakše mogu da im odrede poreklo.

Limene pločice otkrivene u Izraelu pružile su arheolozima nove tragove i otvorile nove pravce istraživanja.

“Ovi rezultati prvi put preciziraju poreklo lima i samim tim pružaju nove uvide i postavljaju nova pitanja arheolozima”, rekao je dr Danijel Berger stručnjak Kurt Engelhorn Centra za arheometriju u Nemačkoj koji je analizirao otkrivene ploče.

Sve vijesti