Cijene nafte naglo porasle zbog napada u Arabiji

Autor:

Cijene sirove nafte na berzama naglo su porasle kada je trgovanje otvoreno u ponedjeljak, nakon što su tokom vikenda napadi dronovima na ključna naftna postrojenja Saudijske Arabije smanjili proizvodnju te zemlje za polovinu.

0
A- A A+
gorivo, nafta, benzin, pumpa Foto: Mondo/Ž. Svitlica

Ta količina je pet odsto globalne dnevne proizvodnje.

Cijene sirove nafte Brent skočile su čak za 19 posto, na 71,95 dolara po barelu, što je donijelo najveći dobitak unutar dana u gotovo 30 godina. U međuvremenu, američki West Texas Intermediate (WTI) porastao je više od 15 posto, dosegnuvši 63,34 dolara za barel.

Do skoka cijena došlo je nakon napada na dva postrojenja kompanije "Saudi Aramco", uključujući ključnu rafineriju u gradu Abqaiq.

Do ponovnog pokretanja tih postrojenja u punom kapacitetu mogle bi proći sedmice, a ne dani kako je "Aramco" obećao ranije, javlja RT.

Sjedinjene Američke Države su za napad optužile Iran, a odgovornost su za sada preuzeli jemenski pobunjenici Huti.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Abas Mosavi rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da Iran podržava jemenski narod koji pati od saudijskog bombardovanja, ali, je "notorna laž" da je Iran bilo kako umiješan u napade na naftni kompleks u Saudijskoj Arabiji.

Tagovi:
Sve vijesti